Saopštenje Skupština

DJB zahteva da Skupština obeleži stogodišnjicu proboja Solunskog fronta

DJB je podneo zvaničan zahtev da predsednica Narodne skupštine zakaže posebnu sednicu na kojoj bi se narodnim poslanicima, a samim tim i građanima Srbije koje oni predstavljaju, obratili predstavnici SANU, istoričari i književnici, predstavnici zemalja saveznika, Velike Britanije i Francuske, radi obeležavanja stogodišnjice  proboja Solunskog fronta.

S obzirom da se ovog septembra navršava 100 godina od proboja Solunskog fronta od strane srpske vojske, nakon kojeg je usledilo oslobađanje Srbije i poraz centralnih sila u Prvom svetskom ratu, smatramo da nam je dužnost da se svečano obeleži ovaj važan datum koji je celom Balkanu doneo slobodu i pritom oda počast našim stradalim precima.

Neshvatljivo je da ni Vlada Republike Srbije, ni Predsednik Srbije, ni Narodna skupština Republike Srbije ni jednom jedinom rečju nisu obeležili ovaj važan datum u našoj istoriji i odali počast našim precima koji su svoje živote dali za našu slobodu.

U savezničkim operacijama od 15. do 17. septembra 1918. godine, potučene su mahom bugarske i nemačke snage od preko 600.000 vojnika. Savezničke trupe su imale sličan broj vojnika. Odmah nakon proboja Solunskog fronta usledila je abdikacija bugarskog kralja, koji je pobegao iz zemlje, i kapitulacija Bugarske. Englezi su se okrenuli ka Turskoj. Enver-paša, koji se smatra glavnim organizatorom tursko-nemačkog saveza, pobegao je u Berlin. Turska je kapitulirala.

Proboj Solunskog fronta predstavlja jedan od najslavnijih trenutaka srpske istorije i širom sveta pamti se kao simbol velike hrabrosti i požrtvovanosti srpskog naroda. Čuvanje uspomene na žrtvu koju je srpska vojska prinela za slobodu Srbije i Evrope predstavljaju dužnost i obavezu svih nas.

Prilog:

– Zahtev Narodnoj skupštini

Povezani tekstovi:

Prvo treba biti na pravoj strani

Zahtev za posebnu sednicu Solunski front 18-09-2018

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Mozda bi bilo lepo da drzava objasni zasto se za 20. oktobar organizuje vojna parada i partizanski trandebal, a proboj Solunskog fronta je obelezn manje nego dolazak Ikee u Srbiji?

  • prvo prikupite potpise za njenu smenu, jer ona ocito sabotira rad skupstine, koja je premestena na podobne novinare i placene analiticare. drugo kakva deoba, razgranicenje ko ima pravo na to? sam poziv je u stvari poziv srbima juzno od ibra da se isele ili da ostanu pod albanskom vlascu sto je nezamislivo.

  • Pa stvar je veoma prosta, preci svih oni koji su danas u Srbiji u vrhu vlasti, bili su u uniformama Austrougarske vojske! Pogledajte Vreme smrti D. Ćosića i diskusiju naših i njihovih vojnika! Na sršskom! Ako do sada niste znali onda če vam biti sve jasno!

  • “Tamo daleko, daleko od mora,
    tamo je selo moje, tamo je Srbija
    Tamo daleko, gde cveta limun žut,
    tamo je srpskoj vojsci jedini bio put
    Tamo daleko, gde cveta beli krin
    tamo su živote dali zajedno otac i sin…”
    E moj Vučiću,sram te bilo