dav
LOKAL Ауторски текст Грађевина

Отварање недовршених пројеката – опасне игре власти

Прошло је нешто мање од месец дана откако је свечано отворен Нови Жежељев мост у Новом Саду у присуству највиших државних званичника као и представника Европске уније. Према првим коментарима који су се појавили, како на друштвеним мрежама тако и у комшијским причама, главни закључак јесте да мост уопште није завршен.

Мост је, након вишегодишњег кашњења, отворен за друмски саобраћај 1. септембра 2018, а пар месеци раније за железнички. Међутим, као и већина великих пројеката у Србији, и овај је отворен, а да радови нису још увек завршени. Ово је манир власти у Србији последњих година. Пројекти се отварају искључиво у моментима када би за њих требало освојити политичке поене. Власт не хаје за стварне проблеме грађана, те једини мотив у сваком свечаном отварању види у продужетку свог мандата, пре свега обмањивањем грађана.

Уколико одлучите да прођете новоизграђеним мостом, одмах ћете приметити да радови на приступним саобраћајницама са петроварадинске стране нису ни изблиза готови, пешачке и бициклистичке стазе као и приступи мосту такође су недовршени, те долазимо до ситуације да је коришћење ова два вида комуникације потпуно небезбедно. Ова чињеница је један од разлога због којих мост током ноћи има чуваре, који забрањују кретање пешака и бицикала. То је још један додатни трошак, који није морао постојати да је мост био у потпуности довршен. Са петроварадинске стране такође не постоји ни јавна расвета на свим местима, што овај сектор чини још опаснијим током ноћи.

Становници Новог Сада, који су са великом жељом дочекали отварање једног од симбола Новог Сада, остају разочарани, јер се преко моста фактички и не може прећи, већ морају да се враћају натраг на новосадску страну моста, која је у бољем стању од петроварадинске, али такође није у потпуности довршена.

Јасно је да се са оваквим манирима једном мора престати, јер је на првом месту угрожена безбедност грађана. Стварање лажне слике о успесима ове власти, на основу које становништво мостове, пруге, аутопутеве и друге пројекте види искључиво као њен успех, мора бити суочено са чињеницама. А оне кажу да је све што саградимо резултат свих нас, грађана, односно наших заједничких средстава. Власт узима кредите које ће враћати наши потомци, а да при том радове најчешће не изводе наше фирме. Пројекти су често преплаћени, јер је то један од уиграних метода извлачења државног новца и пребацивања у приватне џепове. Пирамида је висока. И за све то као резултат добијамо овакве недовршене пројекте.

Капитални пројекти, попут новосадског моста или обложног зида на аутопуту Е-75 код Грделичке клисуре, најбоље сведоче о томе. Доста је било!

Александар Попадић
мастер инжењер архитектуре
одборник ДЈБ у Скупштини Града Новог Сада

Ознаке