dav
LOKAL Autorski tekst Građevina

Otvaranje nedovršenih projekata – opasne igre vlasti

Prošlo je nešto manje od mesec dana otkako je svečano otvoren Novi Žeželjev most u Novom Sadu u prisustvu najviših državnih zvaničnika kao i predstavnika Evropske unije. Prema prvim komentarima koji su se pojavili, kako na društvenim mrežama tako i u komšijskim pričama, glavni zaključak jeste da most uopšte nije završen.

Most je, nakon višegodišnjeg kašnjenja, otvoren za drumski saobraćaj 1. septembra 2018, a par meseci ranije za železnički. Međutim, kao i većina velikih projekata u Srbiji, i ovaj je otvoren, a da radovi nisu još uvek završeni. Ovo je manir vlasti u Srbiji poslednjih godina. Projekti se otvaraju isključivo u momentima kada bi za njih trebalo osvojiti političke poene. Vlast ne haje za stvarne probleme građana, te jedini motiv u svakom svečanom otvaranju vidi u produžetku svog mandata, pre svega obmanjivanjem građana.

Ukoliko odlučite da prođete novoizgrađenim mostom, odmah ćete primetiti da radovi na pristupnim saobraćajnicama sa petrovaradinske strane nisu ni izbliza gotovi, pešačke i biciklističke staze kao i pristupi mostu takođe su nedovršeni, te dolazimo do situacije da je korišćenje ova dva vida komunikacije potpuno nebezbedno. Ova činjenica je jedan od razloga zbog kojih most tokom noći ima čuvare, koji zabranjuju kretanje pešaka i bicikala. To je još jedan dodatni trošak, koji nije morao postojati da je most bio u potpunosti dovršen. Sa petrovaradinske strane takođe ne postoji ni javna rasveta na svim mestima, što ovaj sektor čini još opasnijim tokom noći.

Stanovnici Novog Sada, koji su sa velikom željom dočekali otvaranje jednog od simbola Novog Sada, ostaju razočarani, jer se preko mosta faktički i ne može preći, već moraju da se vraćaju natrag na novosadsku stranu mosta, koja je u boljem stanju od petrovaradinske, ali takođe nije u potpunosti dovršena.

Jasno je da se sa ovakvim manirima jednom mora prestati, jer je na prvom mestu ugrožena bezbednost građana. Stvaranje lažne slike o uspesima ove vlasti, na osnovu koje stanovništvo mostove, pruge, autoputeve i druge projekte vidi isključivo kao njen uspeh, mora biti suočeno sa činjenicama. A one kažu da je sve što sagradimo rezultat svih nas, građana, odnosno naših zajedničkih sredstava. Vlast uzima kredite koje će vraćati naši potomci, a da pri tom radove najčešće ne izvode naše firme. Projekti su često preplaćeni, jer je to jedan od uigranih metoda izvlačenja državnog novca i prebacivanja u privatne džepove. Piramida je visoka. I za sve to kao rezultat dobijamo ovakve nedovršene projekte.

Kapitalni projekti, poput novosadskog mosta ili obložnog zida na autoputu E-75 kod Grdeličke klisure, najbolje svedoče o tome. Dosta je bilo!

Aleksandar Popadić
master inženjer arhitekture
odbornik DJB u Skupštini Grada Novog Sada

Oznake

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar