Autorski tekst Kosovo i Metohija Politika Spoljna politika

Kreativno rešenje – Odnos Danske i Farskih ostrva

U poslednje vreme se od strane američkih zvanička veoma često mogla čuti jasna poruka upućena našim vlastima: SAD će podržati rešenje pitanja Kosova i Metohije oko koga se obe strane dogovore, ali je potrebno da bude kretativno. Ovom porukom je pregovaračima jasno stavljeno do znanja da dosadašnji predlozi rešenja, uključujući i model zasnovan na Briselskim sporazumima nisu prihvatljivi kao konačna rešenja, bar što se Amerike tiče.

U našoj političkoj praksi, stvaranoj punih 30 godina, ustalio se jedan princip, a to je potpuno odsustvo razumnih spoljno-političkih poteza, bazirano uglavnom na ignorisanju poruka koje dolaze od relevantnih činilaca. Sada je trenutak da tu praksu promenimo i da u skladu sa državnim interesima predstavimo kreativno rešenje koje bi moglo biti, ako ne konačno, a ono dugoročno rešenje kosovskog pitanja. Vlast takvo rešenje očigledno nema, ali ga zato ima DJB.

U tom smislu, smatramo da model ustrojstva Farskih ostrva kao sastavnog dela Danske predstavlja dobru polaznu osnovu za dugoročno rešenje Kosova i Metohije. Taj model sa jedne strane sprečava priznanje nezavisnosti Kosova i članstvo u UN, a sa druge strane građanima pokrajine omogućava normalizaciju života.

Građani Farskih ostrva su se na referendumu odavno izjasili za nezavisnost, ali ih Danska smatra svojom lokalnom samoupravom. Ipak, oni nemaju pogodnosti danskog pasoša niti mogućnost da se smatraju državljanima EU, pa čak ni državljanima Danske u odnosima sa trećim državama. Oni se jednostavno smatraju građanima Farskih ostrva. To svakako ne znači da na Farskim ostrvima nema i danskih državljana. Izbor je na samim građanima.

Sa druge strane, građani Farskih ostrva imaju svoju fudbalsku reprezentaciju, donose svoje zakone u svom parlamentu, uređuju svoja životna pitanja, plaćaju svojom valutom.
Oni mogu da se ponose svojom zastavom, koja nije iste boje kao i zastava Danske. Oni mogu da mirno stoje uz svoju himnu, koja nije danska himna. Mogu i da budu članice određenih, naravno ne svih, međunarodnih organizacija, ukoliko njihov parlament tako odluči. Nema zvezdica, napuštanja skupova, nepriznavanja dokumenata. Život se odvija bez tenzije, ali i bez imperativa konačnog rešenja zasnovanog na dvostrano-obavezujućem sporazumu. Tačno se zna šta je čija imovina.

Ono što Danska, za razliku od Srbije, ima je Zakon o autonomiji Farskih ostrva, donet daleke 1948. godine. Popularnom terminologijom rečeno, stanje na terenu u skladu sa zakonom. Po našem Ustavu, takođe postoji obaveza da se donese Zakon o Kosovu i Metohiji, ali to nije učinjeno punih 12 godina. Sada je vreme za takav zakon.

Dosta je bilo objavio je nacrt Zakona o Kosovu i Metohiji i predlaže da se on i usvoji u parlamentu. Taj zakon predstavlja osnovu za dugo čekano i trenutno poželjno kreativno rešenje. On štiti interese Srbije, određuje stepen autonomije Kosova i Metohije i podvodi ga pod ustavno-pravni poredak Srbije, ali i prepoznaje faktičko stanje na terenu. Neki govore o ovome kao o zamrizavanju konflikta. Mi se ne slažemo sa tim. Zakon rešava sva ključna praktična pitanja što će učiniti život svih građana Kosova i Metohije mnogo lakšim. Zakon predstavlja zamrznuti konflikt isto onoliko koliko odnos Danske i Farskih ostrva predstavlja zamrznut konflikt.

Vojin Biljić
advokat
Predsednik tima za pravosuđe DJB

O autoru

Vojin Biljić

Rođen 1977. godine u Užicu gde je i završio gimnaziju. Diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2002. godine. Visoke specijalističke studije (2003. godine) iz prava Evropske unije (2005. godine) Universite Nancy2 završio je 2003 godine.  Iste godine upisao i postdiplomske studije iz prava Evropske unije na Pravnom fakultetu u Beogradu . Čin rezervnog potporučnika Vojske Srbije stekao nakon završene 117. Klase slušalaca za rezervne oficire 2005.godine. Iste godine je položio  pravosudni ispit i upisao se u Advokatsku komoru Beograda, kao advokat. Od 2007. do 2010. godine predsednik Nadzorog odbora AK DMB Rakovica. Od 2005. kontinuirano drži predavanja na stručnim skupovima u zemlji i inostranstvu u oblastima bankarskog prava, prava konkurencije, ljudskih prava i prava EU.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Bravo Vojine, vidim da si sve u vezi Farskih ostrva doslovce prepisao iz Wikipedie. Sramota je sto se tudj, Danski, model prisvaja kao model resenja DJB za KiM.

  • Ideja je dobra i potrudiću se da pročitam predlog zakona koji vi predlažete ali recite mi gde da ga nađem. Za Farska ostrva znam jer smo sa njima igrali i međudržavne utakmice u futbalu ali za ustrojstvo te otočke “države” nisam znao. Zahvaljujem g. Biljiću na kratak i jasan tekst. Bolje se osećam jer vidim, u ovome što je rečeno perspektivu za rešenje! Nađite način da što više ljudi bude upoznato sa predlogom. Ako ovo dospe u javnost ili daj bože u skupštinsku raspravu vrlo brzo će se videti suština problema Kosova i Metohije, ko je za rešenje a ko za potpaljivanje vatre zaradi politike sabiranja političkih problema, jer tobože, branimo našu južnu pokrajinu a što mi kao država odosmo u majčinu to nije bitno. Još jednom, mislim da je predlog dobar!