Најава Политика Саопштењe

Доста је било сутра представља Нацрт закона о КиМ и нову политику према ЕУ

Посланичка група Доста је било сутра у 12 часова, у холу Народне скупштине, одржаће конференцију за медије на којој ће представити свој Нацрт закона о Косову и Метохији и предлог нове политике према ЕУ.

Законско решење је у складу и са Уставом Републике Србије и са међународним правом и Резолуцијом 1244, представља њихов пресек и не захтева правно обавезујући споразум са Приштином.

Нацрт закона ће бити отворен за предлоге, дораду и коментаре заинтересоване јавности. ДЈБ ће организовати јавну дебату и јавна слушања о предлогу закона.

Доношењем Закона о КиМ, користећи модел односа Данске и Фарских острва, а и многе друге примере који постоје у свету, Србија може, без промене Устава, поштујући Резолуцију 1244, да подведе Косово и Метохију под свој уставно-правни поредак. Сагласност Албанаца за ово није потребна.

Законом ће се одредити сва питања, од држављанства и личних карата, до поделе/територијалне организације Косова и Метохије, Заједнице српских општина, статуса четири општине на северу Косова, сва пореска питања, питања пензија и социјалне заштите, образовања, чланства у међународним и спортским организацијама, итд.

Закон о Косову и Метхији ће такође дефинисати платформу за све даље
преговоре са Приштином око свих спорних питања, као што су питања имовине и територијалне организације аутономне покрајине Косово и Метохија. Осим ових спорних питања, Србија нема ниједан разлог да потписује било какав обавезујући споразум са Приштином. О столици Косова у Уједињеним Нацијама не може бити речи. Косово и Метохија је саставни део Србије и тако ће и остати.

ДЈБ ће објавити и предлог промене свог става према ЕУ који ће усвајати скупштина странке у новембру. Овај предлог ће такође проћи кроз јавну дебату заинтересоване јавности.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар