Najava Politika Saopštenje

Dosta je bilo sutra predstavlja Nacrt zakona o KiM i novu politiku prema EU

Poslanička grupa Dosta je bilo sutra u 12 časova, u holu Narodne skupštine, održaće konferenciju za medije na kojoj će predstaviti svoj Nacrt zakona o Kosovu i Metohiji i predlog nove politike prema EU.

Zakonsko rešenje je u skladu i sa Ustavom Republike Srbije i sa međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244, predstavlja njihov presek i ne zahteva pravno obavezujući sporazum sa Prištinom.

Nacrt zakona će biti otvoren za predloge, doradu i komentare zainteresovane javnosti. DJB će organizovati javnu debatu i javna slušanja o predlogu zakona.

Donošenjem Zakona o KiM, koristeći model odnosa Danske i Farskih ostrva, a i mnoge druge primere koji postoje u svetu, Srbija može, bez promene Ustava, poštujući Rezoluciju 1244, da podvede Kosovo i Metohiju pod svoj ustavno-pravni poredak. Saglasnost Albanaca za ovo nije potrebna.

Zakonom će se odrediti sva pitanja, od državljanstva i ličnih karata, do podele/teritorijalne organizacije Kosova i Metohije, Zajednice srpskih opština, statusa četiri opštine na severu Kosova, sva poreska pitanja, pitanja penzija i socijalne zaštite, obrazovanja, članstva u međunarodnim i sportskim organizacijama, itd.

Zakon o Kosovu i Methiji će takođe definisati platformu za sve dalje
pregovore sa Prištinom oko svih spornih pitanja, kao što su pitanja imovine i teritorijalne organizacije autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Osim ovih spornih pitanja, Srbija nema nijedan razlog da potpisuje bilo kakav obavezujući sporazum sa Prištinom. O stolici Kosova u Ujedinjenim Nacijama ne može biti reči. Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije i tako će i ostati.

DJB će objaviti i predlog promene svog stava prema EU koji će usvajati skupština stranke u novembru. Ovaj predlog će takođe proći kroz javnu debatu zainteresovane javnosti.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar