Косово и Метохија Саопштењe

ДЈБ најоштрије осуђује упад косовске полиције на север Косова и Метохије

Доста је било најоштрије осуђује провокативни упад косовске полиције на Газиводе. То показује незрелост, немоћ и слабост политике Приштине. Војска Србија треба да буде у приправности, али не треба да наседа на провокације. Србија треба да реагује дипломатским средствима.

Овај неодговоран и непромишљен потез Приштине само подиже тензије и има за циљ скретање пажње домаће и међународне јавности са чињенице да Приштина шест година није формирала Заједницу српских општина (ЗСО) на Косову и Метохији, на шта се обавезала потписивањем Бриселског споразума.

Међународну јавност, а посебно званичнике из Брисела који су посредовали у разговорима између Београда и Приштине, треба подсетити да је статус Косова и Метохије у међународним оквирима регулисан Резолуцијом 1244 која јасно каже да је КиМ саставни део Србије.

Србија би, као одговор на ову провокацију, требало да званично укаже међународној заједници да Приштина већ шест година избегава формирање ЗСО и да замрзне све даље разговоре у Бриселу, а Приштини одреди рок од три месеца за формирање ЗСО, уз обавештење да ће у супротном Влада Србије Бриселски споразум прогласити ништавим због неиспуњења од стране Приштине.

Не улазећи у то да ли је Александар Вучић уопште требало да потписује овакав Бриселски споразум пре 6 године, споразум је потписан и он се или спроводи или је мртво слово на папиру. Србија је испунила све одредбе споразума, Приштина ниједну. Србија би требало да изврши максималан дипломатски притисак на Приштину и примора је да испуни ЗСО. Формирање ЗСО је у најдубљем интересу Србије и неалбанског народа на Косову и Метохији. ЗСО је и саставни део Закона о Косову и Метохији који је ДЈБ предложио као модел решавања питања Косова и Метохије.

 

Јучерашња конференција за новинаре у Народној скупштини

Закон о КиМ

Замрзнути Бриселске разговоре док се не формира ЗСО

Нова политика ДЈБ према ЕУ

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар