Kosovo i Metohija Saopštenje

DJB najoštrije osuđuje upad kosovske policije na sever Kosova i Metohije

Dosta je bilo najoštrije osuđuje provokativni upad kosovske policije na Gazivode. To pokazuje nezrelost, nemoć i slabost politike Prištine. Vojska Srbija treba da bude u pripravnosti, ali ne treba da naseda na provokacije. Srbija treba da reaguje diplomatskim sredstvima.

Ovaj neodgovoran i nepromišljen potez Prištine samo podiže tenzije i ima za cilj skretanje pažnje domaće i međunarodne javnosti sa činjenice da Priština šest godina nije formirala Zajednicu srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji, na šta se obavezala potpisivanjem Briselskog sporazuma.

Međunarodnu javnost, a posebno zvaničnike iz Brisela koji su posredovali u razgovorima između Beograda i Prištine, treba podsetiti da je status Kosova i Metohije u međunarodnim okvirima regulisan Rezolucijom 1244 koja jasno kaže da je KiM sastavni deo Srbije.

Srbija bi, kao odgovor na ovu provokaciju, trebalo da zvanično ukaže međunarodnoj zajednici da Priština već šest godina izbegava formiranje ZSO i da zamrzne sve dalje razgovore u Briselu, a Prištini odredi rok od tri meseca za formiranje ZSO, uz obaveštenje da će u suprotnom Vlada Srbije Briselski sporazum proglasiti ništavim zbog neispunjenja od strane Prištine.

Ne ulazeći u to da li je Aleksandar Vučić uopšte trebalo da potpisuje ovakav Briselski sporazum pre 6 godine, sporazum je potpisan i on se ili sprovodi ili je mrtvo slovo na papiru. Srbija je ispunila sve odredbe sporazuma, Priština nijednu. Srbija bi trebalo da izvrši maksimalan diplomatski pritisak na Prištinu i primora je da ispuni ZSO. Formiranje ZSO je u najdubljem interesu Srbije i nealbanskog naroda na Kosovu i Metohiji. ZSO je i sastavni deo Zakona o Kosovu i Metohiji koji je DJB predložio kao model rešavanja pitanja Kosova i Metohije.

 

Jučerašnja konferencija za novinare u Narodnoj skupštini

Zakon o KiM

Zamrznuti Briselske razgovore dok se ne formira ZSO

Nova politika DJB prema EU

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar