Vojvodina Saopštenje

Pobeda DJB u Vršcu: Grad vraća penzionerima nezakonito naplaćen samodoprinos

Grad Vršac počeo je penzionerima da  isplaćuje povraćaj nezakonito naplaćenog samodoprinosa, na osnovu sudskih presuda! Ovo je rezultat borbe građana Vršca, vršačkog odbora „Dosta je bilo“ i Saše Radulovića za prava penzionera.

Da podsetimo, u Vršcu se penzionerima godinama nezakonito naplaćivao samodoprinos za kanalizaciju. Na to je 2013. godine ukazao i Pokrajinski ombudsman, ali se sledeće godine, pod pritiskom tada vladajućih stranaka u Vršcu (SNS, SPS i GG „Vršačka regija“) nastavilo otimanje od penzija.Činili bi oni to i danas, da krajem 2014. godine „Dosta je bilo“ i Saša Radulović nisu podneli Ustavnom sudu predlog za ocenu zakonitosti odluke o samodoprinosu. Ustavni sud je u februaru 2017. godine uvažio argumente i utvrdio da su delovi ove odluke protivzakoniti.

Lokalna SNS vlast je prećutala i ignorisala ovu odluku Ustavnog suda i uopšte nije imala nameru da penzionerima dobrovoljno vrati novac. Zato je lokalni odbor DJB podelio 10.000 letaka kako bi umesto nadležnih obavestio penzionere o tome šta se dešava, ko je za to odgovoran i kako mogu da zaštite svoja prava.

Zatim smo održali dobro posećenu tribinu, na koju je pozvana i gradonačelnica Vršca, da građanima odgovori kako će im i kada vratiti novac. Na poziv se nije odazvala, ali je zato poslala partijske botove koji su svoja „mišljenja“ čitali sa pripremljenih cedulja i navijače da ometaju tribinu.

Umesto da proceni svoje šanse na sudu i dobrovoljno vrati novac, lokalna SNS vlast počela je da laže, zamajava i zastrašuje penzionere, u nameri da što više njih odustane od tužbe. Prvo su ih upućivali na vršačku filijalu PIO fonda. Zbunjivali su ih kako nemaju pravo na tužbu. Odbili su predlog advokata za vansudsko poravnanje. Kada su počeli postupci po tužbama, pritiskali su sudije Osnovnog suda u Vršcu. Čak je i sudski pozivar, deleći pozive za ročišta, ubeđivao građane da odustanu. U lokalnoj skupštini su odbili inicijativu odbornika „Dosta je bilo“ o obustavljanju sudskih postupaka (Prilog 01). Besmislenim razlozima povećavali su broj ročišta, žalili se na prvostepene presude, čekali izvršitelje na naplatu.

I pored svega, vlast je uspela samo da odloži vraćanje novca i nepotrebno poveća sudske troškove. Bezobrazluk neodgovorne vlasti platiće građani iz budžeta, i to po našim procenama, nekoliko stotina miliona dinara. Nećemo ih pustiti da se izvuku, zahtevaćemo krivičnu odgovornost za sve koji su umešani u ovo bezakonje. Prvo za one koji su pre četiri godine nastavili da otimaju penzije, iako su znali da je to nezakonito. Zatim i za ove, koji su svojim diletantizmom i nasilništvom doveli građane do suda, potom na sudu izgubili, i tako napravili da šteta po lokalni budžet bude još veća.

U svemu ovome, naši sugrađani pokazali su hrabrost. Oko 3.200 penzionera tužilo je sudu grad Vršac (Prilog 02) i sada dočekalo isplate povraćaja otetog novca.

Među onima koji su tužili grad Vršac ima čak i istaknutih članova SNS-a, a tu je i jedan njihov odbornik, koji je u gradskoj skupštini glasao protiv naše inicijative o obustavljanju sudskih postupaka. Apsurd u kojem vlast samu sebe tuži sudu, a u isto vreme donosi odluke suprotne razlozima tužbe, pokazuje sav besmisao, pravnu i moralnu propast Srbije pod Aleksandrom Vučićem i Srpskom naprednom strankom.

 

Prilog 01
Prilog 02

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ova borba oko vršaćkog samodoprinosa mi se jako dopada kao primer konkretne i pravedne političke borbe, mada ne znam da li je postupak za ocenu zakonitosti pokretao jedino DJB i da li ga je potpisao baš Saša Radulović (tekst je sročen kao da je potpisao baš on, a ne neko iz lokalne kancelarije ili na lokalu angažovani pravnik). Ne znam, recimo, da li je ombudsman pokretao postupak, s obzirom da jeste prvi na javnoj sceni ukazao na problem.

    Uglavnom, jako mi je drago da je 3200 penzionera po pruženim instrukcijama zatražilo svoja prava, uključujući i prodane duše iz SNS-a. Odlično svedočanstvo o tome kako politika omogućava da čovek zagovara nešto direktno protiv sopstvenog interesa a da privatno svoj interes ne napusti. Ne znam da li je DJB od 2016. parlamentarna stranka u Vršcu i da li će ovo pomoži da sledeći put makar u Vršcu preskoči cenzus.

    • Jeste, DJB je ušao u lokalnu Skupštinu na prošlim lokalnim izborima i jedina je prava opozicija sadašnjim, ali i bivšim lokalnim moćnicima. A da radi u interesu građana Vršca dokazao je ovom teškom i dugom borbom sa institucijama Grada Vršca.