VIDEO Косово и Метохија Скупштина Спољна политика

Бранка Стаменковић: Да ли ће Србија замрзнути Бриселски дијалог док Приштина не испуни обећано?

Не улазећи у то да ли је Бриселски споразум уопште требало потписивати, ни после шест година није оформљена Заједница српских општина. Приштина ништа договорено није испунила после пуних шест година.

– Брислеске разговоре треба одмах замрзнути, Приштини дати рок од три месеца да поднесе нацрт статута ЗСО, а која је од изузетне важности за Србе који живе јужно од Ибра. Уколико ни тада Приштина не уради обећано, Бриселски споразум треба прогласити правно ништавим, изјавила је Народној скупштини заменица председника ДЈБ и народна посланица Бранка Стаменковић.

Америка је одскора променила политику према Балкану, па би најбоље било то мудро искористити у нашу корист. Потребно је окренути се од погубне политике која је до сада вођена у вези са КиМ, и пронаћи креативно, одговорно и државотворно решење.

– ДЈБ има то решење и ми смо га прошле недеље представили јавности. Нацрт закона о КиМ који смо представили, упутили смо председнику Србије, председници Владе, председници Народне скупштине, Српској православној цркви, Српској академији наука и уметности, као и свим другим релевантним политичким организацијама уз позив да узму учешће у јавним расправама и округлим столовима. Хоће ли председник Србије рећи шта мисли о овом предлогу, питала је Стаменковић.