Војводина

Када ће бити решен проблем кафилерије у Зрењанину?

Хоће ли проблем непријатних мириса из кафилерије бити једнако брзо решен као и проблем неисправне воде? Годинама уназад Зрењанинци муку муче с непријатним мирисом који се шири из кафилерије. Најгоре је лети када суграђани који живе на Шећерани, Ружи, 4. јулу, Зеленом пољу и Мужљи не смеју чак ни прозоре да отворе. Много пута су се обраћали надлежнима, али је решење овог проблема изостало. Надлежне инспекције су чак уверавале да фабрика за прераду животињских остатака ради у складу са законом. Један од “најинтересантнијих” извештаја комуналне полиције је био да је смрад индивидуални осећај и да се не може измерити.

Осим што су овакве фабрике у обавези да имају одговарајуће филтере, оне морају два пута годишње да ангажују стручњаке које мере отицање мириса у атмосферу. Како у зрењанинској кафилерији то нису учинили у провом полугодишту 2016. године, против одговорних лица у фирми је поднета кривична пријава. Уз то, инспекцијска служба је тражила и забрану обављања делатности на 10 година. Ова мера, за сада није изречена, а проблем са кафилеријом и даље траје.

Непријатни мириси који се шире из кафилерије осим што онемогућавају Зрењанинце да живе као сав нормалан свет, негативно утичу и на здравље грађана. Сви који су изложени овом смраду су у ризику од обољевања од рака.

На недавно одржаној трибини која је била посвећена проблему непријатних мириса из кафилерије чуло се да ни један Институт у Србији нема лиценцу да мери присутнот акролеина, који је изразито канцероген, у ваздуху. То значи да ми и не знамо колико смо заиста изложени овом отрову.

На истом скупу представник града уверавао је присутне да ће проблем с кафилеријом и непријатним мирисима бити убрзо решен. Колико већ за два месеца. Наиме, руководиоци у кафилерији су обећали уградњу неопходних филтера, који ће спречити даље ширење непријатних мириса. Ово је јасан знак да су чак и у кафилерији признали да проблем постоји.

Покрет Доста је било пита надлежне како је могуће да су сва мерења до сада показивала да проблема нема и да је све у границама нормале? Да ли ће због тога неко одговарати и сносити последице? Ако проблем може да се решти толико брзо, због чега се годинама ништа није предузимало? Да ли је ово само једно у низу лажних обећања?

Подсећамо, годинама уназд их је и те како било. Колико пута је обећано да ће се проблем неисправне воде за пиће решити и да је само питање дана када ће из чемсми потећи здрава вода коју ће Зрењанинци моћи да пију? Рокови су померани од недеље до недеље, од месеца до месеца, па сад и од године до године… А решења још нема ни на видику. Због тога изражавамо сумњу да ће се и проблем с кафилеријом решити у обећаном року. Али, ми ћемо бити ту да носиоце локалне власти по ко зна који пут подсетимо шта су и када говорили. У супротном бићемо спремни да се извинимо због сумњи.

Доста је било Зрењанин

Ознаке

ДЈБ Зрењанин

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар