Beograd Poljoprivreda Privatizacija Saopštenje

Naši Arapi i zvanično postali vlasnici PKB

Prodaja Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) osnovane 1945. godine predstavlja nastavak pljačkaške privatizacije poljoprivrednih kombinata. Kao i u slučaju cele pljačkaške privatizacije, kao i u slučaju Beograda na vodi, iza ove privatizacije krije se grabež za gradsko građevinsko zemljište.

Predstavnici Ministarstva privrede Srbije potpisali su pre dva dana sa kompanijom Al Dahra iz Iriga ugovor o prodaji imovine PKB po ceni od 105.055,00 miliona evra. Matična kompanija kupca je Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. PKB ima u vlasništvu ili koristi preko 28.000 hektara zemljišta u Beogradu. Samo 300 hektara tog zemljišta uz Pupinov most je na tržištu vredno preko 200 miliona evra. PKB ima i ogromno stado koje je vredno desetine miliona evra, kao i veliki broj objekata. Sve ovo je poklonjeno “arapskim” investitorima.

Kao i u svim dosadašnjim ”arapskim” dilovima u Srbiji preko firmi sa osnivačkim kapitalom od 100 dinara koje se uopšte ne interesuju za svoje investicije, tako i novi vlasnik PKB očigledno nisu Arapi, već ”naši” Arapi, koji peru pare građana Srbije otete korupcijom, preko Ujedinjenih Arapskih Emirata, i onda se novac vraća nazad i ubacuje u nekretnine u Srbiji. Pravi Arapi samo uzimaju procenat za oprane pare.

Dok je Saša Radulović bio ministar privrede, nijednog Arapina nije upoznao. Sve ”pregovore“ sa navodnim arapskim investitorima su vodili Mlađan Dinkić, Siniša Mali i dve advokatske kancelarije u Beogradu i sve njihove dilove je tada zaustavio. Ostavku je podneo jer je Vučić stopirao njegove predloge zakona o privatizaciji i zakona o stečaju, koji bi sperčili dalju pljačku, uveli obavezne popise i procenu imovine, radnicima u stečaju isplatili sve zaostale zarade i uveli red. Pljačka je nesmetano nastavljena nakon njegove ostavke.

Bilo bi zanimljivo videti izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca koja je pre potpisivanja ugovora trebalo da proveri čijim novcem ”Arapi” kupuju PKB.

PKB pokriva pola tržišta mleka u Beogradu, svaki deseti litar mleka u Srbiji proizveden je u ovoj kompaniji. Kao i u svim dosadšnjim pljačkaškim privatizacijama, PKB nije kupljen da bi nastavio da čuva krave, već da bi gradio stanove. Zarad građevinskog zemljišta u Beogradu i Vojvodini uništena je cela industrija.

Šta je trebalo uraditi sa PKB-om? DJB smatra da je bilo potrebno izbaciti partije iz PKB-a i angažovati profesionalan menadžment koji će uvesti red i izvesti PKB na neku evropsku berzu. To podrazumeva sledeće:

  • popisati svu imovinu (i na KiM) i pravilno je vrednovati;
  • odvojiti imovinu koja služi za operativni biznis od mrtve imovine na kojoj mogu da se grade stanovi i koju treba prodati i tako pribaviti kapital za dalji razvoj (npr. 300 hektara uz Pupinov most);
  • uspostaviti merila rada i merenje učinka zaposlenih;
  • dovesti PKB barem u ravnopravan položaj sa ostalim prodavcima sirovog mleka;
  • smanjiti troškove poslovanja PKB-a;
  • aktivirati zapuštena imanja u celom Beogradu, od Grocke do Mladenovca;
  • napraviti analizu tržišta i prateći investicioni plan.

Ovakvi modeli restrukturiranja već postoje u svetu i treba ih primeniti. Samo je potrebna politička volja.

Povezani tekstovi:

Prodaja PKB: Da nama crkne krava

Kako su “Arapi” pre PKB kupili vojvođansku zemlju

 

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar