Београд Пољопривреда Саопштењe

Град Београд  крије информације о сузбијању амброзије

Град Београд није одговорио на захтев Доста је било да достави податке о уништавању амброзије због чега смо упутили жалбу Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

 

Од Града смо тражили:

  • податке о концентрацијама алергеног полена на територији Града Београда у 2018. години,
  • податке о утицајима на здравље становништва: да ли је и у којој мери дошло до повећања респираторних алергијских болести и евентуално неких здравстевних проблема у 2018. години?
  • површине на територији Града Београда на којима је обављено сузбијање амброзије у 2014, 2015, 2016, 2017. и 2018. години и износе средстава по годинама који је утрошен из буџета за ове намене
  • Извештај (табеларни преглед) надлежне инспекције за 2018. годину о предметима који се воде против власника приватних површина под амброзијом који ће обавезно садржати: предмет (против кога се води поступак, локација, површина парцеле) статус предмета, изречена мера, висина новчане казне, уколико је изречена и слично.

 

Међутим, у законом предвиђеном року нисмо добили одговор.

Зашто смо тражили ове информације? Скупштина града Београда у јуну је усвојила програм за сузбијање амброзије у 2018. Овај програм није релевантан јер је донет на бази податка за 2011, 2012. и 2013. годину?! Шта је са претходних пет година? Да ли треба да закључимо да се ништа није радило на сузбијању овог опасног алергена и да се коровска биљка годинама несметано ширила због чега је велики број Београђана, међу којима је пуно деце, данима имао непријатну алергију?

Такође, планом је предвиђено уништавање амброзије на територији од само 60 хектара што је мало имајући у виду како се лако преноси семе амброзије.

За ове сврхе планирано је 30 милиона динара или 254 хиљаде евра. Доста је било упозорава да је неозбиљно планирати сузбијање и трошити новац на основу непрецизних и бајатихи нформација. Градска власт је дужна да објасни зашто претходних година није ништа радила на сузбијању амброзије, као што се наводи у документу који су они писали. Ако је разлог ”штедња” како се то обично тврди, зашто се онда трошило на фонтане, украсе и јелке од 83.000 евра, уместо на заштиту здравља Београђана?

Доста је било Београд
Žalba Grad Beograd sa prilozima.PDF – копија

Повезани текстови:

Да ли је Београд уништавао амброзију последњих пет година?

 

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар