Београд

Зашто се смрзавамо

Грађани престонице су се данима смрзавали. Грејање, уз то што није радило, из њега цуре и паре. Зашто? Зато што крајем септембра и почетком октобра нису извршене хладне и топле пробе на свим деловима система ЈПК Београдских електрана (БЕ). Зашто то није урађено? Мрежа није била спремна јер се скоро ништа није радило на инвeстиционом одржавању.

Новац од добити Београдских електрана, 4,33 милијарде динара, уместо да се искористи за одржавање мреже, пребачен је у буџет Града. То је уобичајени начин пеглања буџетског дефицита на рачун услуга које грађани плаћају и квалитета рада јавних предузећа. Нису потрошене ни паре од накнаде за коришћење мреже од 1,4 млрд динара које је требало пребацити у посебан фантомски фонд за изградњу и инвестиционо одржавање мреже за дистрибуцију топлотне енергије.

Зато се Београђани мрзну, разбољевају, троше новац на догревање станова, иако целе године плаћају грејање.

Пробе је требало да следе одмах по пуњену мреже на грејним подручјима где је било редовног одржавања или доградње мреже, али се каснило.  Ако се зна да један дан грејања, при нормалним зимским температурама кошта до један милион евра, јасно је колико се уштедело за десетак хладних дана, или склонило новца са стране.

Доста је било  је током 2017. године указивао на очигледне проблеме у реализацији енергетске политике града Београда, када се спекулисало о могућој злоупотреби код формирања енергетског холдинга, где би управљање енергетиком града Београда односно енергетским ресурсима било заснивано на партнерским односима (ЈПП) са приватним инвеститорима. И то тако што би се кроз реализацију пројеката извлачио профит за ћерке фирме и њихове клијенте.

Град Београд је покушавао да за потребе моћних интересних група тј. ”своје клијенте” формира београдски енергетски холдинг и Фонд за енергетску ефикасност града Београда у 2017. Реч је о приватним компанијима повезаних са владајућом структуром које би преко јавно приватног партнерства требало да добију послове одржавања мреже.

Почев од 1. јануара 2018. године Град покушава да оснује и Фонд за комуналну инфраструктуру за изградњу и инвестиционо одржавање мреже за дистрибуцију топлотне енергије града Београда.

Законом о јавној својини је прописано да добра од општег интереса могу бити искључиво у јавној својини, а да мреже представљају добро од општег интереса.

Законом о комуналним делатностима прописано је да се грађење објеката комуналне инфраструктуре финансира из: прихода од давања у закуп, односно на коришћење комуналне инфраструктуре и других средстава за обављање комуналне делатности у јавној својини.

Фонд се пуни из градске касе, оснива се на неодређено време, али се коришћење средстава планира на годишњем нивоу и то у складу са Програмом коришћења средстава Фонда за текућу буџетску годину, који доноси градоначелник града Београда, а на основу Плана инвестиција и инвестиционог одржавања, а који доноси надлежни Секретаријат.

Планирано је да се средства Фонда за комуналну инфраструктуру за изградњу и инвестиционо одржавање мреже за дистрибуцију топлотне енергије града Београда обезбеде из прихода (накнаде) за давање на коришћење мреже за дистрибуцију топлотне енергије града Београда, која не може бити нижа од износа амортизације за средства која су предмет накнаде и других средстава у складу са Законом.  

Међутим, износ од 1.440.000.000,00 динара као накнада за годишње коришћење мреже до данас није уплаћена у Фонд за комуналну инфраструктуру за изградњу и инвестиционо одржавање мреже за дистрибуцију топлотне енергије. На једној од телефонских седница Надзорног одбора БЕ донета је одлука да би износ од 4.326.197.834,75 динара, што је 85% нето добити предузећа ЈКП Београдске електране за 2017. годину, би требало да уплати у буџет Града Београда.

Да би се прикрила суштина Одлуке o формирању фантомског фонда, намерно се није направила разлика између власништва над инфраструктуром и дистрибуцијом топлотне енeргије, а што су две потпуно одвојене ствари.  Очигледно је да су све ове и сличне oдлуке у ЈКП Београдске елeктране производ лоше пословне политике у вишедеценијском континуитету.

Недавно је изабран нови генерални директор у ЈКП Београдске елктране или ”изненада смењен стари” а неки од разлога су и ове квази активности које су допринеле да данас грађани Београда немају грејање.

Стиче се утисак да нико у ЈКП Београдске елктране не брине или није водио рачуна ове 2018. године али ни многих претходних година, да се максимално искористе кратак расположиви период за грађевинске радове на замени топловода, односно о реализацији активности на Програму рехабилитације дистрибутивног система даљинског грејања ЈКП „Београдске електране“ које би требало да омогући квалитетну предстојећу грејну сезону грађана Београда.

Није проблем у томе да приватни партнери зараде, уосталом мотиви за јавно-приватно партнерство и јесу зарада. Међутим, досадашња пракса у граду (Савамала) и нетранспарентан начин на који се ушло у планирање енергетског холдинга, Фонда за енергетску ефикасност и ове 2018. године Фонда за комуналну инфраструктуру уз мањак регулативе и избегавање стручног саветовања, отвара простор за нове малверзације у којима неће бити никог да штити интересе града и грађана, већ ће могуће само омогућити богаћење ”својим клијентима” . 

Покрет „Доста је било“ захтева да се у све поступке оснивања Фонда за комуналну инфраструктуру и јавно-приватна партнерства улази на потпуно транспарентан начин и уз потпуно укључивање стручне јавности.

Доста је било Београд

Ознаке

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

 • JKP Beogradske elktrane su leglo korupcije a sa ljudima koji urusavaju struku se nece daleko stici.
  Vec ove zime ce biti mnogo problema i prekida u isporuci toplotne energije.
  Znaju li zaposleni u JKP Beogradske elktrane da nema te magije koja ce prikriti sav lopovluk koji se godinama desava od radijatora do Obrenovca preko toplodalekovoda.
  Neka se zaposleni u JKP Beogradske elktrane ujedine, okupe vec sutra i oslobode se lopovluka.
  Odlican tekst svaka cast za DJB.
  Do pobede,
  Stanislav