Војводина

Да ли ће Зрењанинци преживети кинеске загађиваче ваздуха?

Опчињеност страним инвеститорима код нас има скоро митске размере. Када се спомену страни инвеститори увек се истичу нова радна места и инвестиције а никада плате. Шта заправо те инвестиције нама доносе?

Мотиви доласка страних компанија није развијење наше домаће привреде. Мотор развоја привреде су увек домаћа предузећа. Мотив доласка страних компанија треба тражити у следећим чињеницама:

• Србија је на гласу да је држава јефтине радне снаге којој ценом рада конкуришу само неколико најсиромашнијих земаље Европе. Страни инвеститори никада неће понудити плате које су изнад просека. Напротив обично ће то бити плате које су ближе законском минималцу. Имамо рецимо случај очигледно погрешне процене помпезно најављиване компаније Yazaki у Шапцу, која после годину дана није успела да запосли планирани број радника јер је понудила плату од 25000 динара.
• Несмемо заборавити да је политика државе субвенционисање нових радних места. За свако ново радно место добијају се новчане субвенције у износу од неколико годишњих плата, плаћене државним новцем (новцем сваког од нас). Имамо случај компаније Yura у Лесковцу која је то искористила и решила да пресели део производње у Албанију и затвори та нова субвенционисана радна места после 5 година, а то је убрзо након што су ове субвенције на радна места потрошене.
• Нису занемарљиви и услови који се тичу добијања земљишта , непостојања еколошких норми и строгих захтева заштите животне средине које треба задовољити.

Ако занемаримо мале плате и субвенције управо овај задњи сегмент заштите животне средине нама Зрењанинцима треба да буде посебно интересантан.

Најављено је да ће кинеска компаније за призводњу гума Шандонг Линглонг поред Зрењанина саградити фабрику. Пре нешто више од годину дана Министарство животне средине Народне Републике Кине одлучило је да уведе строжије еколошке норме због превеликог загађења ваздуха.

Овим нормама су посебно погођене провинције Чинлин, Џиџенг и Шандонг. Највећи загађивачи су произвођачи пластике и гума. Тамошњи произвођачи гума су због поскупљења производње решили да производњу изместе у државе са мањим еколошким захтевима. После годину дана трагања Шандонг Линглонг нашао је да је баш „Србија у Европи најпогоднија за њихову производњу“.

Овим еколошким аспектом би тек требали озбиљније да се позабавимо. Ми у ДЈБ смо прилично забринути јер више од 10 година нисмо у стању да се изборимо са кафилеријом, а долази нам фабрика која ваздух може да загашује много комплексније и интензивније.

Александар Коровљев
Доста је било Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар