Građevina Pravosuđe

(VIDEO) Menjate zakon da biste legalizovali Tominu vikendicu

Pred nama narodnim poslanicima je jedan set ozbiljnih zakona. Nažalost, zakoni koji se usvajaju su ozbiljni ali su rešenja koja su ponuđena sramotno neozbiljna.

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA

Jedan od zakona o kojima ćemo raspravljati je i Zakon o ozakonjenju objekata.
Predlagač je kao osnovni razlog za donošenje ovog zakona naveo omogućavanje „još efikasnijeg sprovođenja ozakonjenja“ nezakonito izgrađenih objekata u Republici Srbiji.
Da vas pitam, o kojoj efikasnosti govorite kada u Srbiji u ovom trenutku postoji čak 2 miliona nelegalnih objekata?? Dakle za 6 godina ove vlasti se broj nelegalnih objekata nije smanjio nego povećao!
Predlagač je predložio da se ovaj zakon usvoji po hitnom postupku i naveo da će se na taj način „bitno olakšati postojeća procedura čime će se doprineti boljem položaju stranaka i pozitivnom efektu na privredu“.
Pa da vidimo kako predlagač vidi taj bolji položaj stranaka i pozitivni efekat na privredu.

  1. RUŠENJE OBJEKATA
    Izmena zakona predviđa da će se u buduće rušenje objekata sprovoditi na osnovu konačnih a ne pravosnažnih rešenja.
    Ovo je sramotno rešenje. Time se ukida blagovremena sudska kontrola zakonitosti, a na štetu građana. Igrate se sa imovinom građana, sa njihovim životima i njihovim životnim ušteđevinama.
    Objasnite nam kako može da se doprinese boljem položaju stranaka to što će neko moći da im sruši kuću bez rešenja koje je pravosnažno? Jeste li razmišljali o tome da će možda Upravni sud da presudi u korist građana? Koji je to pozitivan efekat na privredu ukoliko država bude bila obavezna da plaća milionske naknade štete.
    Ko će da plati tu štetu? Da nećete možda vi iz svog džepa. Nećete, platiće građani! Zato i možete ovako nešto da predložite.
    Ne postoji ama baš nijedan pravni razlog da se ovo uradi. Osim ukoliko nekome nije cilj da napravi haos.
    2. OBJEKTI IZGRAĐENI U ZONI ZAŠTITE JAVNIH OBJEKATA
    Predlagač je ovim zakonom predvideo da će biti moguće da se legalizuju objekti koji su izgrađeni u zoni zaštite javnih objekata.
    Dakle, predlagač smatra da je u redu da se legalizuju trafike, kuće, vikendice koje su izgrađeni na javnim površinama, javnim putevima, trotoarima, parkovima, u blizini škola, bolnica.
    Da li vi ovim želite da legalizujete haos i kriminal? Ovim sigurno nećete uvesti red. Zašto jednostavno ne priznate da želite da pronađete način da legalizujete Tomine vikendice i vikendice ostalih moćnika.
    I kada ćete se već jednom pozabaviti problemom nelegalne gradnje na Savskom nasipu, ili mislite da je bolje da nam se dogodi novi Obrenovac.
    3. TAKSA ZA OZAKONJENJE
    Predlagač je u zakonu predvideo subjekte koji neće plaćati taksu za ozakonjenje. Tu je između ostalog uvrstio: organizacije i institucije Republike Srbije, organe i organizacije autonomnih pokrajina, odnosno jedinica lokalne samouprave, organizacija obaveznog socijalnog osiguranja, ustanova osnovanih od strane Republike Srbije, autonomnih pokrajina, ali i crkve i verske zajednice, registrovane u skladu sa zakonom.
    Ne razumemo zašto okrećete crkvu protiv građana. U razgovoru sa sveštenstvom je jasno da oni nemaju nikakav problem da plaćaju takse kao i svi ostali građani u Srbiji. Ne razumemo zašto to radite. Ovaj deo zakona treba izbrisati i sigurni smo da se posebno Srpska pravoslavna crkva slaže sa ovim.
    Dobra je stvar što je sada visina takse za ozakonjenje pristupačnija za građane nego što je bila pre pet, šest godina, ali pitanje za Ministarku:
    Da li će ljudima koji su plaćali za legalizaciju takse od po 10 i 20 hiljada eura novac biti vraćen, ili će savesni građani po ko zna koji put u ovoj državi ispasti grbavi?
    I da dodam… onoga ko je pisao ovako šturo obrazloženje, a ovako bitnog zakona, treba da bude sramota!

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar