Bezbednost Politika Saopštenje Skupština

Dosta je bilo podržava inicijativu da se obrada podataka o ličnosti ograniči zakonom

Poslanička grupa Dosta je bilo podržava inicijativu više od 30 organizacija da se u Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti unese nedvosmislena odredba da se prava građana o prikupljanju, držanju, obradi i korišćenju podataka mogu ograničiti isključivo zakonom.

Šer fondacija i Partneri Srbija uputili su poslaničkoj grupi DJB, u ime više organizacija, predlog amandmana po kojem se prava mogu ograničiti zakonom, ako ta ograničenja ne zadiru u suštinu osnovnih prava i sloboda i ako je ograničenje neophodno za zaštitu nacionalne bezbednosti, javne bezbednosti, odbrane, za sprečavanje, istragu i otkrivanje krivičnih dela, za zaštitu nezavisnosti pravosuđa itd.

Ustav Republike Srbije u članu 42. utvrđuje da se obrada podataka o ličnosti uređuje zakonom. Ovo je potvrđeno i odlukom Ustavnog suda od 30. maja 2012. U nacrtu zakona koji je bio na javnoj raspravi u decembru 2017. bilo je predviđeno da se prava građana mogu ograničiti samo zakonom, ali je ova obaveza izbrisana i nema je u predlogu koji je došao pred narodne poslanike.  

Ako se sporni član 40 zakona u sadašnjem obliku usvoji u Skupštini, postoji opasnost da organi vlasti ili privatne kompanije koje rukuju podacima o ličnosti ograniče prava građana bez izričitog zakonskog ovlašćenja i po sopstvenom nahođenju.

U predlogu amandmana ovih organizacija, stoji i da se zakonskim odredbama kojima se ograničavaju prava i obaveze građana moraju uzeti u obzir najmanje svrhe obrade ili vrste obrade; vrste podataka o ličnosti; obim ograničenja; mere zaštite u cilju sprečavanja zloupotrebe, nedozvoljenog ili prenosa podataka o ličnosti; posebnosti rukovaoca, odnosno vrsta rukovaoca; rok čuvanja i mere zaštite podataka o ličnosti koje se mogu primeniti, s obzirom na prirodu, obim i svrhu obrade ili vrste obrade; rizici po prava i slobode lica na koje se podaci odnose; pravo lica na koje se odnose podaci da bude informisano o organičenju, osim ako to informisanje onemogućava ostvarivanje svrhe ograničenja.

U oblasti zaštite podatka o ličnosti situcija je vrlo zabrinjavajuća. Nijednim zakonom još uvek nisu uređene brojne izuzetno bitne oblasti, poput video-nadzora i biometrije. Šest godina traje donošenje novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a ponuđeno rešenje Vlade Srbije je u suprotnosti s evropskim standardima. Ako znamo da su na čelu najvažnijih institucija koje raspolažu podacima o građanima Srbije nesposobni stranački kadrovi sa sumnjivom prošlošću, keramičar Bata Gašić, dr Stefanović, ministar Lončar ili Vulin, onda građani Srbije tek imaju razloga da strahuju da će se podacima o njima i njihovom privatnom životu, raspolagati u skladu sa političkim interesima vladajuće većine.

Poslanička grupa DJB će ovaj amandman podneti Narodnoj Skupštini i braniti ga u skupštinskoj raspravi. Iza ovakvog zakonskog predloga se očigledno krije namera vlasti da slobodno raspolaže informacijama građana. Zato očekujemo da će vladajuća većina svojim recitacijama, kao i do sada, pokušati da onemogući raspravu o ovom kao i o svim drugim amandmanima. Pozivamo sve građane da se aktivno uključe u razbijanje medijskog mraka i svojim pritiskom nateraju medije da izveste o ovoj vrlo važnoj temi.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar