Косово и Метохија Политика Скупштина Спољна политика

(Видео) Ана Стевановић: Зашто игноришете наш нацрт закона о КиМ?

Потпредседница ДЈБ и народна посланица Ана Стевановић данас је у Народној скупштини питала председника Србије Александра Вучића, премијерку Ану Брнабић и председницу Народне скупштине Мају Гојковић зашто не желе да учествују у разговору о нашем предлогу закона о Косову и Метохији?

– Један од најважнијих разлога који се наводе за потписивање правно обавезујућег споразума са Приштином је да Србија нема дефинисане границе и да њен Устав не важи на целој територији. Наш Нацрт закона практично решава оба ова проблема у складу са Уставом Србије, Резолуцијом 1244 и међународним правом, а не захтева правно обавезујући споразум са Приштином, рекла је Стевановић.

Основ за нацрт овог закона је пресек Устава Републике Србије и Резолуције 1244. Модел решења је однос Данске и Фарских острва. Данска је део Европске Уније и у свом саставу, у складу са својим Уставом, има Фарска острва која себе сматрају независном државом. Грађани Фарских острва немају погодности данског пасоша нити могућност да се сматрају држављанима ЕУ, па чак ни држављанима Данске, имају своју фудбалску репрезентацију, доносе своје законе, на референдуму су се још одавно изјасили за независност, али их Данска сматра својом локалном самоуправом. Данској одговора да фактичко стање и проблем са делом територије, где становништво не осећа припадност тој земљи, реши тако што ће њихове захтеве подвести под свој Устав са високим степеном аутономије. Фарска острва немају столицу у Уједињеним нацијама.

Подсећамо, доношењем Закона о Косову и Метохији, користећи модел Фарских острва, а и многе друге примере који постоје у свету, Србија може, без промене Устава, поштујући Резолуцију 1244, да подведе Косово и Метохију под свој уставно-правни поредак. Сагласност Албанаца за ово није потребна.

– Закон о Косову и Метохији такође дефинише платформу за све даље преговоре са Приштином око свих спорних питања, као што су питања имовине и територијалне организације аутономне покрајине Косово и Метохија, наглашава Стевановић.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

    • То је аргумент оних на власти, који су потписали Бриселски споразум, ликвидирали српску државу (сопствену државу!!!) на делу њене територије, потписали све могуће лоше споразуме по државу Србију: Кумановски, Брислески,”правно-обавезујући” (шта год да то значи јер они о томе неће ништа да кажу, па се нагађа или вам неки ниже разредни службеници немачке, америчке и сл.администрације објашњавају шта треба да урадите!)
      Занимљиво је запазити да су све те споразуме потписали и у Небеса уздизали као “победу” Србије једни те исти људи на власти као председници, премијери, министри информисања, спољних послова…: Милошевић, Драшковић, Вучић, Шешељ, Дачић, Николић.

    • Vecinu tih sporazuma je potpisala DS, a njih si iz nekog razloga izostavio.
      Citava ideja o odnosu Danske i Farskih ostrva je bukvalno prepisana iz Wikipedije (prepisao Vojin Bilic), iako niko iz DJB nije uzeo u obzir da nema nikakve, ali bes nikakve slicnosti.
      Kako su skoro sve zapadne zemlje priznale Kosovo, one nece da prihvate nista drugo osim da Srbije prizna Kosovo, u tome je razlika izmedju Kosova i Metohije i Farskih ostrva. Takodje, sa Farskih ostrva nisu proterani danci, a sa KiM je proterano oko 300.000 srba!
      Zaboravio si da je svojevremeno predlagan i model Hongkonga, ali da je odbijen od strane siptara i njihovih zapadnih sponzora (model Vise od autonomije, manje od nezavisnosti).

    • То је аргумент оних на власти, који су потписали Бриселски споразум, ликвидирали српску државу (сопствену државу!!!) на делу њене територије, потписали све могуће лоше споразуме по државу Србију: Кумановски, Брислески,”правно-обавезујући” (шта год да то значи јер они о томе неће ништа да кажу, па се нагађа или вам неки ниже разредни службеници немачке, америчке и сл. администрације објашњавају шта треба да урадите!)
      Занимљиво је запазити да су све те споразуме потписали и у Небеса уздизали као “победу” Србије једни те исти људи на власти као председници, премијери, министри информисања, спољних послова…: Милошевић, Драшковић, Вучић, Шешељ, Дачић, Николић.

    • Pozdrav svima iz sve snage od jednog Zike.
      – Problem je upravo u tome sto se ne raspravlja o ovom predlogu, pa ako ne valja, lako ce se odbaciti. A rasprave nema.
      Sama ana brnabic je pre koji mesec rekla za nemacki medij da je “Kosovo bilo Srbija”, da bi pre koju nedelju rekla pa Kosovo je Aitonomna Pokrajina. Original falsifikata ili falsifikat originala.
      – Ja takodje imam “jedan problem” sa ovim predlogom.
      Mislim da bi trebalo o ovom predlogu najozbiljnije razgovarati sa albancima sa Kosova i videti sta njima odgovara ili ne. Mozda bi diskusija o predlogu ili podrska krenula na ovaj nacin, a mozda i odbijanje. Naivno?
      – U svakom slucaju, dok ne vidim jos koji predlog -stoji “Kosovo mogu oteti, ali ga vucic ne sme pokloniti”

  • nacrt zakona o kosmetu je dobar ali se odmah postavlja pitanje, – šta se od problema koje Srbija ima na Kosmetu, njime rešava? Ako je izvesno da Priština očekuje i zahteva priznanje svoje državnosti, da ne namerava da prizna prava Srbije na imovinu koja se nalazi na Kosmetu , kao ni da obešteti Srbe za otetu i uništenu imovinu, pa čak ni da prepusti Srbiji spomenike kulture, a predloženim zakonom se ništa od toga ne rešava na način koji bi zadovoljio Prištinu, onda je značaj zakona očigledan. Zakonom bi se jedino “stvari pravilno posatavile”, sa stanovišta Srbije, po ugledu na već postoječe rešenje u svetu.