LOKAL Vojvodina Saopštenje

“Ne damo livadicu” održali konferenciju za medije

U Medija centru Vojvodine održana je danas u podne konferencija za medije Inicijative “Ne damo livadicu”, koja se bavi problemom urbanističke odluke vezane za ovu zelenu površinu na uglu Kisačke i ulice Jovana Subotića. Upućen je apel odbornicima u Skupštini Grada da ne daju svoj glas ovakvim štetnim odlukama. Ovim putem obaveštavamo javnost da će odbornička grupa “Dosta je bilo” glasati protiv ovakve odluke 14 .decembra i prenosimo detalje ove konferencije.

Dejan Radosavljević iz Inicijative “Ne damo livadicu” rekao je da niko od građana ne želi na mestu livade soliter, jer objekat u tim gabaritima proizveo bi dodatni saobraćajni kolaps. Opisao je i odnos direktora JP Urbanizam, Dušana Miladinovića, prema ovom problemu, rekavši da je on više puta naglašavao da je u komšiluku, po planu za susednu četvrt, predviđen veliki park, koristeći ovo kao obrazloženje za donetu odluku.
Inicijativa je iskazala sumnju da će se taj plan zaista i ostvariti, kao i mnogi drugi pre njega, te da ta fiktivna zelena površina nikako ne može biti osnov za brisanje već postojeće zelene površine.

Nastavlja se zatim serijal obmanjivanja, te gradski urbanisti par dana pred usvajanje odluke, u svojim objašnjenjima nalaze novu kompenzaciju u vidu postojeće livade kod Centra za socijalni rad, na kom se inače nalaze dva kontejnera za prihvat beskućnika. “Nastavlja se rad na štetu građana i javnog interesa”, rekao Dejan Radosavljević. Izneo je, takođe, informaciju da je pre desetak godina investitor kupio susednu parcelu i da sada čeka da otkupi od Grada i drugi deo. “Smatramo da bi investitor mogao profit da ostvari i na drugom mestu u dogovoru s Gradom. Službenica Gradske uprave za građevinsko zemljište pokazala je na javnoj raspravi odnos koji gradski činovnici u službi vlasti imaju prema građanima. Obratila se Inicijativi rečima “Kandidujte se i pobedite na izborima pa radite! Mogao je investitor ovde odavno da zida!”, preneo je Radosavljević svoje utiske sa ove rasprave. Poručio je da se jasno vidi da lokalnoj vlasti smetaju građanske inicijative, ali da su jasno poručili da su tu, prisutni. Naglasio je da se javljaju i ljudi iz drugih opština i delova grada, te najavio mogućnost formiranja šireg pokreta.

Ozren Lazić naglasio je da je Inicijativa građana prvi put tek na javnoj raspravi mogla da iznese mišljenje, te da je u MZ “Žitni trg” bilo onemogućeno građanima da putem zbora iznesu svoje mišljenje. MZ nije omogućila sazivanje zbora. “Sa Zdravkom Jelušićem obavljen je razgovor, ali on do sada nije uradio ništa povodom toga.”, rekao je Lazić. “Dakle, u petak gledamo sednicu kojom on predsedava i zato smo poslali zahtev da prisustvujemo sednici, kako bismo konačno izvestili gradske odbornike o kršenjima procedure, jer građani nisu imali nikakvu šansu da javno progovore. Pitali smo i člana Komisije za planove šta misli o dovođenju građana pred svršen čin, na šta smo dobili odgovor da imaju svoje mišljenje o tome, ali ga ne bi iznosili”, prenosi Lazić, koji je na kraju izneo apel gradskim odbornicima da mimo pritisaka koje trpe, izađu u susret gradjanima i pokažu neslaganje sa kršenjem procedura i Zakona o lokalnoj samoupravi.

Inače, svih 47 mesnih zajednica u Novom Sadu nalaze se pod kontrolom vladajuće SNS i jedini način da se prekine začarani krug samovolje lokalne vlasti, bio bi raspuštanje saveta mesnih zajednica.

Gradski odbor “DJB” Novi Sad

Oznake

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar