LOKAL Vojvodina Državna uprava Saopštenje

Bahatost državnog službenika Mirovića

Svedoci smo svakodnevne bahatosti vlasti, tako da najnoviji primer pokrajinskih ne predstavlja neki izuzetak. Prilikom obeležavanja stogodišnjice Prisajedinjenja, bez ikakve potrebe i posebnog razloga, izvršena je svojevrsna segregacija pokrajinskih poslanika, na podobne i one koji to nisu. Od opozicionih poslanika, prisustvovala su samo dvojica potpredsednika Skupštine AP Vojvodine. Pošto se radi o urušavanju dostojanstva najvišeg organa vlasti u Vojvodini, reagovao sam postavljajući predsedniku Pokrajinske vlade poslaničko pitanje, odmah sutradan.

Poznato je da poslanička pitanja predstavljaju važan instrument kontrole rada svake vlade na kugli zemaljskoj. Naravno, osim u Srbiji i sledstveno tome, Vojvodini. Rok za odgovor po poslovniku iznosi 8 dana, a u posebno komplikovanim situacijama do mesec dana (član 205. stavovi 1 i 3). Od 26. novembra do danas, međutim, nikakvog odgovora nema… Pokrajinska vlada utonula je u zimski san. Jedan od mogućih razloga je i to što uopšte nije ni očekivala mogućnost postavljanja pitanja, s obzirom na to da je na jednoj od ranijih sednica, naručivši od skupštinske većine 87 pitanja, smatrala da je blokirala ovu mogućnost do kraja mandata ovog saziva Skupštine. Traljavi kakvi su inače, nisu obratili pažnju na poslovničke mogućnosti shodno čl. 205 starog, a 204 novog poslovnika, izmenjenog na prošloj sednici.

Mi ne odustajemo, pa ni od ovih sizifovskih pokušaja da ih dovedemo u sklad sa normama. Odgovor će verovatno ići u omiljenom pravcu nenadležnosti, prebacivanjem odgovornosti na protokol glavnog pokrovitelja obeležavanja ovog i svih ostalih događaja u državi. Mada, možda ih stranačka poniznost u tome spreči?

Pokrajinski poslanik
Aleksandar Zelenski

 

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar