Политика Саопштењe

СНС самовољно искључио ДЈБ из Парламента Саветa Европе

Упркос чињеници да ДЈБ има свог посланика у Парламенту Савета Европе, Александра Томић из СНС-а је, у својству шефа српске делегације, самовољно и противно правилима Савета Европе донела одлуку да искључи ДЈБ са зимског заседања у Стразбуру.

Парламентарна скупштина Савета Европе састављена је од народних посланика свих европских земаља. Делегација Народне скупштине Србије у парламенту Савета Европе има седам представника: три посланика из редова СНС-а, једног из СВМ-а, једног из СРС, једног из СПС-а и једног из ДЈБ-а. Другим речима, ДЈБ је једини представник српске опозиције у Савету Европе.

У потпуној супротности с правилима рада Парламентарне скупштине Савета Европе, Александра Томић је одлучила да народна посланица и председница ДЈБ Бранка Стаменковић не буде члан делегације која ће учествовати на зимском заседању у Стразбуру. На овај начин народној посланици Бранки Стаменковић не само да је ускраћено право да учествује у раду Савета Европе, већ је онемогућена и да одговори на обавезу коју, као посланик Савета Европе, има према тој европској институцији.

ДЈБ у Савету Европе припада посланичкој групи Европских конзервативаца и реформиста састављеној од еврореалиста и евроскептика који оштро критикују постојеће бирократско устројство Европске уније и њену тежњу да ограничи и укине суверенитет европских држава.

Владајућа коалиција на челу са СНС-ом очигледно страхује да се у релевантним европским институцијама чује било каква порука из Србије која није у складу са њиховом прокламованом мантром да “ЕУ нема алтернативу”. На овај начин у Савету Европе се вештачки ствара слика да у парламенту Србије не постоје представници грађана који заступају другачије европске интеграције, мимо бирократске ЕУ суперструктуре.

Уколико Александра Томић хитно не преиначи своју неразумну одлуку, ДЈБ ће бити приморан да се жали Савету Европе на ускраћивања права и онемогућавање испуњења обавезе посланице Бранке Стаменковић да учествује у раду зимског заседања.