Politika Saopštenje

SNS samovoljno isključio DJB iz Parlamenta Saveta Evrope

Uprkos činjenici da DJB ima svog poslanika u Parlamentu Saveta Evrope, Aleksandra Tomić iz SNS-a je, u svojstvu šefa srpske delegacije, samovoljno i protivno pravilima Saveta Evrope donela odluku da isključi DJB sa zimskog zasedanja u Strazburu.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope sastavljena je od narodnih poslanika svih evropskih zemalja. Delegacija Narodne skupštine Srbije u parlamentu Saveta Evrope ima sedam predstavnika: tri poslanika iz redova SNS-a, jednog iz SVM-a, jednog iz SRS, jednog iz SPS-a i jednog iz DJB-a. Drugim rečima, DJB je jedini predstavnik srpske opozicije u Savetu Evrope.

U potpunoj suprotnosti s pravilima rada Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Aleksandra Tomić je odlučila da narodna poslanica i predsednica DJB Branka Stamenković ne bude član delegacije koja će učestvovati na zimskom zasedanju u Strazburu. Na ovaj način narodnoj poslanici Branki Stamenković ne samo da je uskraćeno pravo da učestvuje u radu Saveta Evrope, već je onemogućena i da odgovori na obavezu koju, kao poslanik Saveta Evrope, ima prema toj evropskoj instituciji.

DJB u Savetu Evrope pripada poslaničkoj grupi Evropskih konzervativaca i reformista sastavljenoj od evrorealista i evroskeptika koji oštro kritikuju postojeće birokratsko ustrojstvo Evropske unije i njenu težnju da ograniči i ukine suverenitet evropskih država.

Vladajuća koalicija na čelu sa SNS-om očigledno strahuje da se u relevantnim evropskim institucijama čuje bilo kakva poruka iz Srbije koja nije u skladu sa njihovom proklamovanom mantrom da “EU nema alternativu”. Na ovaj način u Savetu Evrope se veštački stvara slika da u parlamentu Srbije ne postoje predstavnici građana koji zastupaju drugačije evropske integracije, mimo birokratske EU superstrukture.

Ukoliko Aleksandra Tomić hitno ne preinači svoju nerazumnu odluku, DJB će biti primoran da se žali Savetu Evrope na uskraćivanja prava i onemogućavanje ispunjenja obaveze poslanice Branke Stamenković da učestvuje u radu zimskog zasedanja.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar