Foto: Dragoljub Zamurović
Politika Protest Saopštenje

Stranke ne treba da vode proteste, potrebni konkretniji zahtevi

U Srbiji, kao i na celom Balkanu, ugrožena je demokratija. Ugroženo je pravo građana na fer i poštene izbore. Ugroženo je pravo građana da imaju izbor između više političkih opcija, da te političke opcije imaju fer zastupljenost u medijima kako bi se birači informisali o njihovim programima i politikama. Tek pod tim uslovima birači mogu da biraju i smenjuju vlast.

Demokratija, fer i pošteni izbori nisu pravo ni pozicije ni opozicije, već pravo građana Srbije utvrđeno Ustavom. Protesti brane to pravo koje su i prethodne vlasti ugrožavale, ali nijedna kao ova vlast.

DJB smatra da bi zahtevi protesta morali biti konkretniji. Glavni zahtev protesta ne može biti da predsednik SNS-a podnese ostavku. SNS je pobedio na svim izborima od kad je došao na vlast, poslednji put baš u Beogradu i Lučanima. Jedino legitimno pitanje su uslovi pod kojim je pobedio na izborima. Kada političkim protivnicima vežeš ruke i noge, utakmica nije fer.

Glavni zahtev protesta je zahtev za FER I POŠTENE izbore. Do fer i poštenih izbora se može doći ukoliko se ispune sledeći konkretni zahtevi:


 1. Sređivanje biračkih spiskova

  1. Kamere koje snimaju biračke kutije
  2. Dostupnost celokupnog biračkog materijala nakon izbora
  3. Otvaranje RTS-a i svih ostalih medija za sve političke opcije

Svaki od ovih konkretnih zahteva ima i svoju razradu. Na primer, kod sređivanja biračkih spiskova, početna tačka su izdate lične karte itd. Ovi zahtevi su realni, dostižni, ne postoje racionalni argumenti protiv i njihovo ispunjenje bi kao rezultat imalo fer i poštene izbore.

DJB učestvuje u građanskim protestima od samog početka. Učestvovali smo u svim šetnjama kao građani bez stranačkih obeležja i nismo se gurali u prve redove. Stranke i političari ne treba da budu prvim redovima. Protesti posebno ne treba da budu poligon za političare koji, kada su bili na vlasti nisu osigurali slobodu medija i sređene biračke spiskove, i koji bi sada da peru svoje biografije i da se preko protesta pretstavljaju kao borci za demokratiju i fer izbore.

Od svog nastanka, program DJB se zasniva na uvođenju reda u državi, departizaciji, vladavini prava, nezavisnosti sudstva, slobodi medija, transparentnosti države, procesuiranju svih koji su opljačkali Srbiju, vraćanje imovine kroz Zakon o poreklu imovine, ukidanju tajnih ugovora, partijskog zapošljavanja, ukidanju subvencija stranim investitorima, smanjenju poreza i doprinosa za trećinu, uzvođenje univerzalne socijalne zaštite, besplatniih udžbenika, ukidanju overe zdravstvenih knjižica i mnoge druge. Program DJB sada kopiraju druge političke opcije, bilo da se radi o naših dvadest, nečijih trideset ili neki drugi broj tačaka. Ovo je dobro za Srbiju i njene građane.

Vlast u Srbiji ima punu podršku Evropske Unije za sve što radi u Srbiji. EU zna šta se dešava u Srbiji. EU zna da je u Srbiji ugrožena demokratija. EU, zna i za medijski mrak, i za izborne manipulacije, manipulacije sa biračkim spiskovima, zastrašivavnje građana, prebijanje, za džipove bez tablica, za kupovinu glasova, kapilarne glasove i bugarske vozove.

DJB smatra da medijski mrak i izborne manipulacije ne bi bile moguće da ne dobijaju prećutnu podršku EU. Zbog toga DJB smatra da u jednom delu, protesti i pritisci treba da budu usmereni na ambasade zemalja EU. U maju se održavaju izbori za EU parlament. Masovni protesti ispred ambasada zemlja EU će biti prenešeni od strane njihovih medija i postati tema svim političkim opcijama u tim zemljama koje ne misle da je podrška autokratama na Balkanu u skladu sa “evropskim vrednostima”.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Načelno se slažem sa napisanim, ali poučen iskustvom iz par posljednjih izbornih ciklusa smatram da DJB mora malo da promeni pristup. Dosta ste titrali drugima i bili demokratični. To što se ne gurate u prve redove jeste moralno ali ne i delotvorno. Sad ne mogu da prežalim što DJB nije još od leta 2016. kada je bio na vrhuncu snage kandidovao Sašu za predsedničke izbore i ušao u kampanju. Gledali ste širu sliku, niste bili sebični i pogrešili ste. Tada sam mislio da ne treba žuriti već da treba dati prostora i drugim kandidatima ali sad je jasno da je time propuštena velika šansa da se nametnete. Sada treba uraditi baš to, ako stranke preuzmu proteste, morate se gurati u prve redove. Mislite malo i na sebe. Da iz svih ovih šetnji sada kajmak pokupe Đilas, Marinika i slični a vi opet da ostanete pozadi – to je neprihvatljivo i nedopustivo. Insistirajte da imate iste mogućnosti kao i Savez za Srbiju. Ako će oni da govore na protestima morate i vi. Nema više ustručavanja. Svi vas ignorišu – nametnite se. Dosta ste držali gard, sada ofanziva. Dobronameran savet.

    • Bravo!
      Žao mi je što nikako da ispliva prava priča…a svi funjarski kradu i otimaju ideje DJBa. A ko to provaljuje, onda mu taj ostatak opozicije deluje još ljigavije….

    • Ne delim misljenje prethodnih sagovornika. Podrzavam sistemski pristup DJB kroz promenu svesti gradjanstva i politickih struktura. To je sigurno tezi ali autenticni put i apelujem na DJB da ga nikad ne napusti ma koliko privlacno izgledali “mali” kompromisi i kratkotrajni bljesci popularnosti kupljeni utapanjem u politiku jednoumlja,pozicionu ili opozicionu.

  • Ali i vi ste cetiri puta ucestvovali na tim namestenim izborima,nazalost. S druge strane ste rekli da on nece prihvatiti fer uslove i verovatno nece i uprkos ovim setnjama ljudi. Kako mislite da smenite ovog tiranina, koji je izborima dosao na vlast, ali je isti demokratski proces uzurpirao u svrhu svoje tiranije. Ako se ne moze pobediti na fer izborima,a ne moze ni na namestenim izborima, gde moze

  • Jako je bitno da se kontroliše način finansiranja političkih stranaka. Ako se vladajuća stranka finansira iz budžeta republike Srbije onda ni ispinjenje svih u tekstu navedenih zahteva nema nikakvog smisla. Ako će vladajuća stranka ići po Srbiji i davati pakete pomoći, majce, kape, čarape, dukseve i slično to idalje neće biti fer izbori. Nije problem isključivo u izbornom danu, problem nastaje mnog pre. Naredni izbori kada god da budu već su neregularni i na njih ne vredi izlaziti.

  • Nekako se ne čuje za vas. Nigde vas nema. Stvorila se slika da su protesti gradjanski, ali da ipak iza svega stoji SZS i Djilas, mada ne mogu reći da imam nešto posebno protiv njega lično. Kako god, mislim da biste morali više prostora zauzeti u medijima, bez obzira što su blokirani. Ono od medija što jeste slobodno (N1 i youtube kanali) najviše koristi SZS. I treba da koriste, ali ponavljam…vas nema!
    Možda više aktivizma i po gradovima van protesta. Probajte da stalno budete u predizbornoj kampanji kako bi ljudi znali za vas. Pozdrav iz Novog Sada, rado ću vam biti podrška u mom gradu. E da, kad sam već kod toga…zašto niko ne priča o Vojvodini i tome što se ne isplacuje Ustavom garantovanih 7%? Mislim da biste dosta poena dobili u pokrajini ukoliko biste malo više potencirali decentralizaciju i više vlasti za Vojvodinu.

  • Da ovi odu a da se oni nevrate. Mislim da niko nikada nije smislio bolji slogan koji na krju krajeva tako tužno opisuje i stanje i potrebu u zemlji.Gospodo, “ovaj” vidi da ide i onda se sprema priča da se “oni” vrate. Ako ćete se baviti sa “krvavim košuljama” , “1 od 5 mil” ili o vojvođanskih legendarnih 7 posto ( dok se vojvodina rasprodaje na sve strane a “vojvođani” se nebune) onda idite lepo kući i manite se ćorava posla. Muka mi je od ovoga više, pa zar ceo život da gledam smradove koji se smenjuju na vlasti zarad nekih interesa koji svakako nisu moji. Žta raditi? Neznam nisam ja taj koji treba da zna ali ovo je već viđeno i samo slepci nevide kuda vodi. Tražiti neke izbore koje “ovi” teba da sprovode…ajte molim vas.