LOKAL Vojvodina Građevina Saopštenje

Most na Sentandrejskom putu: rekonstrukcija bez kraja

Putna privreda u Novom Sadu je u izuzetno lošem stanju. Gotovo da nema ulice u gradu kojoj ne treba makar delimična, a najvećem broju i potpuna rekonstrukcija. Neravni kolovozi, rupe različitih veličina, „talasi“ na putu su svakodnevica vozača u Novom Sadu. Slična je situacija i sa biciklističkim stazama i trotoarima, s tim što se za održavanje biciklističkih staza, trotoara i autobuskih stajališta izdvajaju neuporedivo manja sredstva iz gradskog budžeta.

Kao slikovit primer opšteg stanja saobraćajnica javlja se takozvana rekonstrukcija mosta na Sentandrejskom putu.

Navedeni most jedna je od tri veze naselja Klisa sa ostalim delovima grada. Klisa je deo grada koji se brzo širi, ali komunalna infrastruktura nikada nije adekvatno pratila razvoj Klise. Na Klisi veliki broj domaćinstava nema priključak na daljinsko grejanje, niti na kanalizaciju, a najveći broj ulica nema ni adekvatnu uličnu rasvetu.

Put sa Klise ka ostalim delovima grada je, naročito u jutarnjim časovima, prava noćna mora. Razdaljina od oko 3 kilometra prelazi se neretko gotovo sat vremena. Identična situacija je i u poslepodnevnim časovima, kada se stanovnici Klise vraćaju kućama.

Na takvu, već dovoljno mučnu svakodnevicu, nadovezao se novi problem. Most na Sentandrejskom putu, većina stanovnika Klise prelazi svakodnevno bar dva puta, od aprila 2018. godine bio je u restriktivnom režimu rada (vozila su propuštana naizmenično), da bi od oktobra 2018. godine u potpunosti bio zatvoren za saobraćaj.

Paralelno sa radovima na rekonstrukciji mosta, započeti su i radovi na proširenju Sentandrejskog puta, dodavanjem novih kolovoznih traka. Proširiti navedenu ulicu svakako je neophodno, ali ostaje nejasno zašto su obimni radovi započeti u jesenjim mesecima, kada vremenski uslovi i zimsko računanje vremena produžavaju trajanje radova, odnosno zbog čega to nije učinjeno u letnjim mesecima kada je frekvencija saobraćaja manja.

Predviđeni rokovi za određene faze radova probijeni su i pored nekoliko produženja, a dinamika aktivnosti na terenu, uz otežane uslove zbog vremenskih prilika, ne daje nadu da će planirano biti i završeno u dogledno vreme.

Jasno je da je gradska vlast ponovo pretenciozno ušla u ozbiljan projekat, za čiju realizaciju nema kapacitete. Istovremeno, jasno je i da poslovi rekonstrukcije i održavanja putne privrede prevashodno predstavljaju oružje vlasti u izbornim kampanjama, te da ako izbori nisu blizu ni kraj radova se ne nazire.

Žrtva nerealnih ambicija su, kao i uvek, građani, primorani da se snalaze na neodređeno vreme, kako znaju i umeju…

Održavanje putne privrede ne sme biti pitanje politike, jer je to opšti interes građana, nezavisno od političkog opredeljenja. Gradski odbor pokreta „Dosta je bilo“ zahteva od gradske vlasti utvrđivanje lica odgovornih za kašnjenje završetka radova na rekonstrukciji mosta na Sentandrejskom putu, zatim jasan odgovor kada će rekonstrukcija biti završena i ko će, u slučaju ponovnog probijanja datog roka, snositi odgovornost.

GO „Dosta je bilo“ Novi Sad

Oznake

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar