LOKAL Војводина Саопштењe

Ко стоји иза најезде киоска на Нови Сад?

Градски одбор покрета „Доста је било“ позива Градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића да, у складу са чланом 47 став 1 тачка 14 Статута Града Новог Сада, информише грађане Новог Сада о садржини споразума са „Moj kiosk group doo“ на основу ког је наведена компанија добила право да, у последњих месец дана, постави велики број киоска на различитим локацијама у Граду.

Новосађани имају право да знају:

  1. ЗАШТО је град преплављен киосцима, који се постављају на различите локације без икаквог реда и логике? 
  2. Да ли се зна КОЛИКО је тачно нових киоска постављено, на којим локацијама и да ли је број постављених киоска коначан или можемо очекивати постављање још киоска? 
  3. Да ли је о ЛОКАЦИЈАМА киоска који одлучивао неко у име Града (и ако јесте: ко?) или је локације одређивала компанија „Мој киоск гроуп доо“?
  4. КОЛИКО ће ГОДИНА, на основу споразума, киосци бити постављени и КОЈЕ ОБАВЕЗЕ су тачно предвиђене уговором? 
  5. Да ли ће се икада поставити питање ОДГОВОРНОСТИ лица чијим је чињењем или нечињењем инициран судски спор који је довео до ситуације у којој се налазимо данас?
  6. Да ли је Градско веће изменило постојеће Решење о одређивању места за привремено постављање киоска и барака, донето 25.09.2018. године?

РАД ОРГАНА ГРАДА мора бити ЈАВАН и грађанима мора, у сваком тренутку, бити омогућено да се о раду и донетим одлукама информишу. Сви уговори и споразуми у којима Град Нови Сад преузима на себе одређене обавезе морају бити јавно објављени, односно транспарентност у раду органа Града мора бити основни принцип од ког нема одступања. Све друго оправдано изаива сумњу на корупцију.

Ова ситуација настала је као последица уговора потписаног за мандата Маје Гојковић. Занимљиво је такође, да се слична ситуација догодила и у другим градовима у Србији, иако реакције грађана нису изостале. Киосци ове компаније су у Врању,  Краљеву, Панчеву и другим местима, постављани преко ноћи, а да јавност о томе није информисана ни на који начин од стране управе. Такође је интересантан податак да је ова компанија својевремено донирала таблет рачунаре београдској комуналној полицији, у чији делокруг рада, између осталог, спада и надзор над радом ових киоска, те да је београдски градоначелник Синиша Мали у децембру 2015. донео правилник којим је прописао изглед киоска у београдским општинама, а који је у потпуности одговарао изгледу објеката “Мој киоск”, који су постављени још 2014. године. Јасно је да и градоначелник Вучевић одлуком о постављању киоска протежира једну компанију на штету осталих предузећа у овој области, а да при томе Новосађани не знају апсолутно ништа о детаљима уговора, те су принуђени да господину Вучевићу верују на реч да је одлука добра.

Уколико градска власт у разумном року не информише грађане Новог Сада о садржини споразума са „Moj kiosk group doo“, Градски одбор покрета „Доста је било“ ће предузети мере у складу са Законом о слободном приступу информацијама од јавног заначаја.

ГО „Доста је било“ Нови Сад

Ознаке

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар