LOKAL Vojvodina Saopštenje

Ko stoji iza najezde kioska na Novi Sad?

Gradski odbor pokreta „Dosta je bilo“ poziva Gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da, u skladu sa članom 47 stav 1 tačka 14 Statuta Grada Novog Sada, informiše građane Novog Sada o sadržini sporazuma sa „Moj kiosk group doo“ na osnovu kog je navedena kompanija dobila pravo da, u poslednjih mesec dana, postavi veliki broj kioska na različitim lokacijama u Gradu.

Novosađani imaju pravo da znaju:

  1. ZAŠTO je grad preplavljen kioscima, koji se postavljaju na različite lokacije bez ikakvog reda i logike? 
  2. Da li se zna KOLIKO je tačno novih kioska postavljeno, na kojim lokacijama i da li je broj postavljenih kioska konačan ili možemo očekivati postavljanje još kioska? 
  3. Da li je o LOKACIJAMA kioska koji odlučivao neko u ime Grada (i ako jeste: ko?) ili je lokacije određivala kompanija „Moj kiosk group doo“?
  4. KOLIKO će GODINA, na osnovu sporazuma, kiosci biti postavljeni i KOJE OBAVEZE su tačno predviđene ugovorom? 
  5. Da li će se ikada postaviti pitanje ODGOVORNOSTI lica čijim je činjenjem ili nečinjenjem iniciran sudski spor koji je doveo do situacije u kojoj se nalazimo danas?
  6. Da li je Gradsko veće izmenilo postojeće Rešenje o određivanju mesta za privremeno postavljanje kioska i baraka, doneto 25.09.2018. godine?

RAD ORGANA GRADA mora biti JAVAN i građanima mora, u svakom trenutku, biti omogućeno da se o radu i donetim odlukama informišu. Svi ugovori i sporazumi u kojima Grad Novi Sad preuzima na sebe određene obaveze moraju biti javno objavljeni, odnosno transparentnost u radu organa Grada mora biti osnovni princip od kog nema odstupanja. Sve drugo opravdano izaiva sumnju na korupciju.

Ova situacija nastala je kao posledica ugovora potpisanog za mandata Maje Gojković. Zanimljivo je takođe, da se slična situacija dogodila i u drugim gradovima u Srbiji, iako reakcije građana nisu izostale. Kiosci ove kompanije su u Vranju,  Kraljevu, Pančevu i drugim mestima, postavljani preko noći, a da javnost o tome nije informisana ni na koji način od strane uprave. Takođe je interesantan podatak da je ova kompanija svojevremeno donirala tablet računare beogradskoj komunalnoj policiji, u čiji delokrug rada, između ostalog, spada i nadzor nad radom ovih kioska, te da je beogradski gradonačelnik Siniša Mali u decembru 2015. doneo pravilnik kojim je propisao izgled kioska u beogradskim opštinama, a koji je u potpunosti odgovarao izgledu objekata “Moj kiosk”, koji su postavljeni još 2014. godine. Jasno je da i gradonačelnik Vučević odlukom o postavljanju kioska protežira jednu kompaniju na štetu ostalih preduzeća u ovoj oblasti, a da pri tome Novosađani ne znaju apsolutno ništa o detaljima ugovora, te su prinuđeni da gospodinu Vučeviću veruju na reč da je odluka dobra.

Ukoliko gradska vlast u razumnom roku ne informiše građane Novog Sada o sadržini sporazuma sa „Moj kiosk group doo“, Gradski odbor pokreta „Dosta je bilo“ će preduzeti mere u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog zanačaja.

GO „Dosta je bilo“ Novi Sad

Oznake

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar