LOKAL Vojvodina Saopštenje

Kako je Sergej Trifunović oterao sa protesta koalicionog partnera SNS-a

Novosađani su sinoć, pred protestnu šetnju petkom koju upražnjavaju već nedeljema, imali prilike da prisustvuju simboličnom obračunu “prave” i “lažne” opozicije.
DJB kategorički stoji iza stava da politikantstvu nije mesto na građanskim protestima i da učešće stranačkih lidera i članova biva štetno po same proteste. Specifična obeležja su takođe višak na ovim protestima i evidentno im više odmažu nego što koriste masovnosti i istrajnosti učesnika.

Najveća štetu pokušavaju da nanesu pripadnici organizacija bez jasnog cilja, sa rušilačkim stavovima i performansima.
Ekstremisti, ubačeni provokatori, huškači raznih vrsta i svi oni koji su došli da leče lične frustracije, a ne terminalnu fazu srpske političke bolesti.

Deo njih je juče napustio proteste, ali samo zato da bi to teatralno predstavio kao svoju borbu i sopstveno stradanje. I to oni koji su bili draga opozicija Miloševiću, koalicioni partner u petooktobarskim promenama, ali i u sadašnjoj komunalnoj koaliciji Miloša Vučevića.
Sledbenici doživotnog lidera Nenada Čanka, koji za Vučićeve protivnike kaže da samo žele da vladaju umesto njega. Korisnici poželjnih parola i paravana kojima pravdaju svoj provokatorski rad, a zatim decenijama prevode u političku i drugu korist. Od početka im nije bilo mesto na protestima protiv vlasti jer su joj veran partner, koji godinama zloupotrebljava ozbiljnu temu pitanja Vojvodine, jednu od najvažnijih koja će osvanuti pred budućom vlasti.
Nenad Čanak imao je na raspolaganju 16 godina da nešto učini po pitanju koje je ipak samo besomučno eksploatisao u ličnu korist.

Ostavljajući po strani namere sinoćnjeg govornika, mišljenja smo da na protestima treba da dobiju reč građani koji trpe posledice Vučićeve vlasti. Nezadovoljni zdravstveni radnici, poniženi prosvetari, zaboravljeni penzioneri ili neko iz armije nezaposlenih i socijalno ugroženih trebalo bi da na protestima govori glasom i mukom koja je zauzela Srbiju, o temama od kojih svakodnevno ne mogu da se otrgnu i koje potiskuju pod prinudama raznih vrsta. Dobrodošli su svi oni koji svojom popularnošću i autoritetom mogu da doprinesu, ali ne i oni koji su svoje delovanje institucionalizovali kroz rad neke političke organizacije koja će aktivno učestvovati u izbornom procesu i parlamentarnom životu.

Zbog toga je nastup Sergeja Trifunovića, koji odskora nije samo voljeni i popularni glumac, veći lider jedne političke opcije, bio korak više u jučerašnjoj šetnji u Novom Sadu. Brojni su učesnici protesta koji žele promene, ali ne dele stavove i stil predsednika PSG-a. Politički stavovi učesnika protesta su vrlo raznovrsni i mnogima postaje tesno prilikom nastupa stranačkih prvaka. Da ne bi došlo do osipanja, političari bi trebalo da se drže govora na stranačkim nastupima. Ne treba manipulisati protestima.

Stoga DJB poziva organizatore na dodatni oprez i podizanje protesta na naredni nivo, jer pretnje rastu, a time i odgovornost onih koji stoje iza protesta.

Vidimo se u petak!

GO „Dosta je bilo“ Novi Sad

Oznake

DJB

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Verujem da Vucic hoce da podmetne protestima autonomasku boju, pa da on posle kao veliki Srbin, optuzi proteste da rasturaju Srbiju, time diskredituje 1od5miliona i otera ljude od protesta.