Politika Saopštenje

Otvoreno pismo građanima država članica EU

Demokratija u Srbiji više ne postoji. EU podrška je potpomogla njenu smrt.

Demokratija i evropske vrednosti su umrle u Srbiji i na celom Balkanu. Zamenila ih je autokratija na Balkanu, poslušne vođe, kontrola medija, manipulacija biračkim spiskovima i krađe na izborima, zastrašivanje građana, kriminal i korupcija, uništavanje vladavine prava, obesmišljavanje skupštine, i sve ovo uz punu podršku Evropske unije. Iako ovo ima punu podršku vlada vaših zemalja, sigurni smo da nema vašu podršku.

Mediji u Srbiji su pod političkom kontrolom i u potpunosti su pretvoreni u propagandnu mašineriju vladajuće partije. Jedino što na RTS javnom servisu ikad možete čuti i videti je – šta radi vladajuća većina. Javnosti se nikada ne predstavljaju alternativne politike takmaca vladajuće većine. Opozicioni lideri se u medijima pojavljuju samo u negativnom kontekstu, dok su kampanje blaćenja i lažne vesti – norma.

Skupština Srbije nije mesto na kome narodni poslanici vode raspravu o važnim političkim pitanjima. Skupština Srbije je mesto na kome narodni poslanici vladajuće koalicije sistematski zlostavljaju poslanike opozicije. (Ne, “zlostavljaju” nije prejak izraz.) Vladajuća koalicija koristi skupštinsku govornicu da bi klevetala opozicione poslanike, da bi ih vređala i širila laži o njima tokom direktnog prenosa sednica na RTS-u, pritom im ne dozvoljavajući da se odbrane od tih neosnovanih napada. Skupština Srbije je u potpunom haosu i duboko disfunkcionalna i zbog toga što je vladajuća koalicija koristi kao sredstvo za donošenje zakona izuzetno upitnog kvaliteta, bez mnogo promišljanja o tome kakve će sve probleme izazvati tokom primene, i u kojoj meri će praktično promovisati korupciju.

Izborni proces je izmanipulisan, a rezultati izbora se nameštaju uz pomoć lukavih metoda koje je osmislila vladajuća koalicija. Opozicione političke partije nemaju pristup medijima i javnom RTS servisu. Radnici zaposleni u javnom sektoru po naređenju moraju da prisustvuju političkim mitinzima partije na vlasti, pod pretnjom otkazom. Glasači se ucenjuju i zastrašuju da glasaju za Srpsku naprednu stranku, da bez posla ne bi ostali oni ili članovi njihove porodice. Glasovi se takođe otvoreno kupuju za novac, pakete namirnica, pa čak i “besplatne lekarske preglede” u neuslovnim kancelarijama Srpske napredne stranke. Birački spiskovi sadrže na stotine hiljada umrlih lica, omogućavajući plodno tlo za manipulaciju glasovima.

Javni sektor zapošljava ljude isključivo po osnovu kriterijuma lojalnosti vladajućoj partiji, bez obzira na to da li je neko uopšte kvalifikovan za posao, niti da li ima validnu diplomu ili ju je prosto kupio na crnom tržištu. Javni resursi se prelivaju u privatne džepove nekolicine privilegovanih ljudi koji su ili članovi vladajuće koalicije, ili su u bliskoj vezi s njom. Istovremeno, zdravstvo, školstvo i sistem socijalne zaštite propadaju u sve dublju rupu, lišavajući građane bilo kakve pristojne usluge. Korupcija cveta.

Uprkos svemu tome, već skoro 20 godina visoki EU zvaničnici i čelnici država članica EU pružali su autokratskim režimima u Srbiji svoju nedvosmislenu podršku, opisujući noćnu moru u kojoj su građani Srbije zarobljeni veoma pohvalnim epitetima, poput: “Srbija napreduje” i “Srbija ide u dobrom pravcu”. Poslednji primer ovakve skandalozne podrške kojim je velikodušno obasipan autokratski režim u Srbiji desio se pre samo nekoliko dana, kada je Dejvid Mekalister, Predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, posetio Beograd. Umesto da uskrati podršku trenutnoj vlasti do uspostavljanja osnovnih demokratskih vrednosti, gospodin Mekalister je bio rešen da sabotira opozicione poslanike u bojkotu disfunkcionalne Narodne skupštine.

Ukoliko su nam demokratski principi važni, pravac u kome Srbija ide nikako se ne može nazvati “dobrim”. Jedini pravac u kome Srbija ide je – pravac koji vodi u otvorenu diktaturu.

Prosto je neshvatljiva doslednost s kojom države članice EU nisu samo propustile da zaštite demokratiju u Srbiji, već su umesto toga promovisale autokratski režim koji je demokratiju jednostavno ukinuo. Nijedna država članica EU u sopstvenoj zemlji nikad ne bi dozvolila bilo šta od onoga što smatra – dobrim pravcem za Srbiju.

Evropske vrednosti su očigledno razvedene od birokratske EU super-države, makar kad je reč o drugim evropskim zemljama. Demokratija u Srbiji nije umrla samo zato što je autokratski režim Srpske napredne stranke prigrabio moć i kidnapovao sve grane vlasti i nezavisne državne institucije zarad sopstvenih kriminalnih partijskih interesa, već je u dobroj meri demokratija u Srbiji umrla i zato što je u ovoj drami EU igrala važnu ulogu.

Građani Evrope se bude iz noćne more zvane EU. Građani Srbije, kao toliko puta do sada, stoje i stajaće uz građane Evrope kojima demokratija i evropske vrednosti nisu samo prazne političke reči EU birokrata i političara na vlasti, već nasušna potreba svih građana. EU nije Evropa. EU je zlo koje podržava zlo na Balkanu. Evropi je potreban drugačiji projekat, zasnovan na demokratiji, evropskim vrednostima i suverenitetu država Evrope. U maju, građani Evrope će imati priliku da kažu “ne” EU birokratama i sačuvaju svoj suverenitet i demokratiju.

Bila jednom jedna demokratija. Neka joj je večna slava uz blagoslov EU.

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Da li vam je jasno kako se Srbija tretira u EU? Znate li da samo nekoliko zemalja u Evropi nisu okarakterisane kao zapadne? To su: Srbija, BiH, S. Makedonija, Albanija. Zemlje kao Bugarska, Rumunija, Hrvatska…su zapadne. Zašto je to važno?
    Deo migranta iz EU se treba prebaciti u nezapadne zemlje (to su bile otvorene debate na danskom radiju 24/7), i sigurne zemlje koje su blizu konfliktnih područja. Srbija je baš zgodna za takav transfer, ima mesta za najmanje milion migranata sa bliskog istoka. EU će veoma rado platiti po migrantu, računa se oko 6.000 evra, dakle za milion oko 6 milijardi evra. Znajući stepen pohlepe i nepostojanje najosnovnijeg patriotskog osećaja, nije teško zaključiti da bi ovakve vlasti to oberučke prihvatile. Za EU je to sitniš koji rešava ogromne probleme, jer se zbog ogromnih kulturoloških razlika, migranti ne mogu integrisati. U Srbiji ne postoji strategija ni za koju oblast, već se vlasti služe devizom – uzmi sve što možeš, najbrže što možeš. Osećaj za vlastiti narod ne postoji, postoji samo lična korist. Uz poslovičnu snishodljivost srpskih vlasti, dodavanje materijalnog faktora predstavlja dobitnu kombinaciju. Dobitnu za sve, osim za Srbiju.
    Za pristalice EU i one koji se nadaju da će Srbija ikad ući u taj klub: mislite li da ako se ovaj scenario ostvari (budite sigurni da hoće ako ne budete branili nacionalne interese), da će EU ikad primiti Srbiju u svoj klub? Sa Srbijom bi (OPET) primila sve migrante kojih se rešila, pa logički – to nije opcija.