LOKAL Vojvodina Saopštenje

Kako koalicija Čanak-Vučević o trošku građana pomaže “Promenadi” da ostane suva…

Za potrebe privremenog odvođenja vode iz drenažnih bunara u toku probnog rada Tržnog centra “Promenada”, kompanija NEPI Real Estate, kao Naručilac i JKP “Vodovod i kanalizacija”, kao Izvršilac, sklopili su Ugovor čiji je predmet projektovanje i izgradnja dva privremena priključka na tehnički sistem kanalizacije. Ugovor je zaključen i stupio je na snagu 1. marta 2019. godine i važiće dok traje probni rad predmetnog poslovnog objekta.

Na ovaj način zapravo se uz pomoć jednog novosadskog javnog preduzeća privodi nameni objekat privatnog investitora. Naime, jasno je da bi procedura u ovakvom slučaju podrazumevala da nadležna inspekcija naloži investitoru da SAMOSTALNO IZGRADI sistem odvođenja voda, s obzirom da se investitor već samim projektom opredelio za takozvanu aktivnu izolaciju objekta (ispumpavanje podzemnih voda tokom čitavog veka objekta), a iz razloga smanjenja troškova izgradnje. TRAJNO REŠENJE problema odvođenja voda podrazumevalo bi poseban projekat investitora za izgradnju mreže za crpljenje vode, nezavisne od gradske kanalizacije, a čije bi izvođenje moglo da košta od nekoliko stotina hiljada do par miliona evra. Na ovaj način, međutim, JKP “Vodovod i kanalizacija” ostvariće PRIVREMENO REŠENJE za iznos od oko 17 000 evra. Privremeni priključak na novosadsku kanalizacionu mrežu štedi novac investitora i ne rešava trajno pitanje podzemnih voda ispod “Promenade”.

Ali ono što je najvažnije naglasiti, jeste činjenica da novosadska KANALIZACIONA MREŽA NE MOŽE DA PODRŽI ovakvo rešenje na duži period. Posledica dugotrajnog upumpavanja vode u sistem vrlo verovatno će posle određenog vremena dovesti do raznoraznih kvarova, a koji će se sanirati o trošku gradskog vodovoda i kanalizacije. Pored toga, u slučajevima većih padavina, zasigurno će doći do IZLIVANJA KANALIZACIJE. Okolni objekti na naselju Liman biće ugroženi.

Sve ovo govori u prilog činjenici da je “Promenada” PARTIJSKI PROJEKAT, čiju izgradnju od početka prate različite afere i neregularnosti, pri čemu građani još uvek ne znaju GDE JE ZAVRŠIO NOVAC OD PRODAJE PARCELE niti kako se dogodilo da investitor ostane dužan izvođačima iznos od preko 2 miliona evra, te da sa računom u blokadi i BEZ UPOTREBNE DOZVOLE dočeka otvaranje.

Pokret “Dosta je bilo” nastaviće da postavlja ova pitanja sve dok ne čujemo odgovore nadležnih, a koji evidentno računaju na to da će se javnost tokom vremena utišati i zaboraviti na njihove koruptivne delatnosti.

GO “Dosta je bilo”, Novi Sad

Oznake

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar