Govor Politika

(Video) Branka Stamenković u Savetu Evrope: U skupštini Srbije govor mržnje se toleriše i promoviše

Elvira Kovač, poslanica vladajuće većine, danas je u Savetu Evrope predstavila izveštaj o nacrtu Rezolucije o ulozi i odgovornosti političara da se bore protiv govora mržnje i netolerancije.

Branka Stamenković je na istom zasedanju rekla da bi bila veoma zahvalna Elviri Kovač kada bi u Strazburu podelila sa prisutnima viziju kako će se rezolucija primenjivati u Narodnoj skupštini Republike Srbije kada je tamo govor mržnje norma, te da se on veoma često i toleriše i promoviše.

– Podsetila bih Elviru Kovač na jednu veoma ružnu epizodu u skupštini, kada je jednoj opozicionoj poslanici ostavljena cedulja na stolu u sali skupštine na kojoj je pisalo “kurvo ustaška”. Kada se požalila predsednici skupštine, njena žalba je odbačena uz obrazloženje da cedulja nije ostavljena tokom zasedanja, već tokom pauze, uprkos činjenici da su počinioci i tokom zasedanja glasno dobacivali iste te reči ovoj poslanici, rekla je Stamenković.

– U ovom nacrtu Rezolucije možemo pročitati da “političari imaju obavezu da hitno i nedvosmisleno osude govor mržnje, pošto bi ćutanje moglo biti protumačeno kao odobravanje ili podrška. Stoga ljubazno molim gospođu Kovač da se izjasni da li smatra da je predsednica skupštine Srbije ovom prilikom ne samo propustila da osudi govor mržnje, već ga je i promovisala? Takođe, da li je gospođa Kovač optimista ili pesimista kada je reč o budućem ponašanju političara koji su zaduženi za glatko odvijanje parlamentarne debate u Srbiji, t.j. da li očekuje promenu u odnosu na buduće epizode govora mržnje, nakon usvajanja ove Rezolucije? Molim Vas recite mi da je moj pesimizam neosnovan, završila je Branka Stamenković.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar