Autorski tekst Ekonomija Politika

Vlada spasava banke na račun građana i budžeta

Vlada zajedno sa bankarima sprema „rešenje“ za kredite u švajcarcima čiji je jedini cilja da zaštiti banke. Baš kao i svi zakoni koje je i ova i prethodna vlast donela, i ovaj služi da zaštite interese stranih banaka i velikih korporacija.

Vrhovni kasacioni sud Srbije je, baš kao i sudovi 13 evropskih zemalja (Austrija, Italija, Francuska, Nemačka, Španija …), proglasio indeksiravnje u CHF ništavim. To znači da banke moraju da konvertuju sve kredite u dinarske, jer su u svojim ugovorima same napisale da daju kredite u dinarima i da obeštete sve koje su do sada oštetili, posebno one koje su iselili iz stanova.

Umesto da se ne meša dalje u posao sudova i da banke plate punu cenu svog pokušaja prevare građana Srbije, uključujući i nematerijalnu štetu, Vlada Srbije se utrpava nakon presude suda i pokušava da zaštiti banke.

Nezakoniti krediti indeksirani u CHF su formalno ukinuti odlukom NBS 2011. Umesto da banke tada razreše situaciju, one su nastavili da nezakonito cede građane još 8 godina, a mnogima čak i otele stanove. Sada očekuju od Vlade da im svo to nezakonito delovanje ozakoni zakonom.

Svetska finansijska kriza koju su izazvale najveće svetske banke 2008. godine, a pre svih tri centralne banke koje štampaju sav novac u zapadnom svetu (američki FED, evropska ECB i Banka Japana), i koja je čovečanstvo koštala hiljade milijardi dolara, su na kraju platili građani, poreski obveznici, a banke i njihovi vlasnici (petnestak moćnih porodica) su izašle iz svega daleko bogatije nego pre krize.

Zaštita interesa banaka je osnov današnjeg kolonijalizma. Banke i mediji čiju su vlasnici na sve moguće načine podržavaju političare koji su spremni da zarad sopstvenih interesa štite interese banaka protiv interesa građana koji su ih birali.

Srbija je izgubila suverenitet i postala kolonija. I bivša i sadašnja vlast ne rade u interesu građana već štite interese krupnog bankarskog kapitala koji im zauzvrat dozvoljava da u zemlji nesmetano kraducka za sebe. Mlađan Dinkić je simbol svih tih vlasti i bivše i sadašnje. Siniša Mali je novi operativac istih interesa.

Ove vlasti su nam donele uvođenje sudskih izvršitelja, notara, promene svih zakona koji se tiču banaka na direktan ili indirektan način i stavljanje banaka u privilegovan položaj.

Valja nam se probuditi. Ovaj zakon se ne tiče samo prevarenih građana. Tiče se svih poreskih obveznika. Banke moraju platiti cenu svoje pohlepe i pokušaja prevare građana Srbije.

Saša Radulović

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Za gospodina Radulovića,

    Sve ste lepo napisali i razumeli, ali ne znam zašto istrajavate na tome da tri centralne banke štampaju sav novac na svetu, kada to nije istina i lako se može proveriti. Za jedno popodne, ako znate gde da tražite. Od tri nabrojane CB, samo američki FED emituje novac kada zadužuje američko ministarstvo finansija. Sa druge strane, ECB nije pustila u opticaj ni jedan jedini evro, jer ne daje kredite ni vladama, ni bankama. Isto tako se ponaša i CB Japana.

    Kada poslovnim bankama zatreba gotovina, one menjaju postojeći žiralni novac (koje same stvaraju i ubacuju u opticaj putem kredita, pa posle ubiraju putem kamata i naknada) za novčanice centralne banke. U tom smislu, i ECB i „naša“ NBS su pretvorene u uslužni servis poslovnih banaka koje su pravi i istinski kreatori, tj. monopolisti u kreiranju novčane mase. Za to im ne trebaju štamparske prese, jer se sve radi preko salda tekućih računa, tj. knjigovodstveno. Kao što imate bezgotovinska plaćanja, tako imate i bezgotovinsko kreiranje novca. Možda nije po zakonu, ali tako se radi. Ne verujte, proverite.

  • Bravo Radulovicu,kao i uvek ono sto vi kazete ili napisete se odlicno uklapa, kao objasnjenje, u ono sto mi vidimo oko sebe.Za razliku od objasnjenja koje nam sluzbe plasiraju kroz usta njihovih eksponenata na vlasti.
    Treba sad iskoristiti situaciju kad je narod poprilicno nezadovoljan i vlascu i tkz. opozicijom za prodor djb~a u svest naroda kao jedine opcije koja je i racionalna, i nacionalna, i postena…

  • Sasa samo da znas, mene si ,,kupio,, pre nekoliko godina kada si na ovom sajtu ostavio obrazac za podnosenje prigovor FONDU PIO, od tog dana sam u tuzbi za PROTIVUSTAVNO OTIMANJE penzija, u proramu DJB je bio i resavanje CHF kredita, tada kada su svi cutali o ovom problemu. Obicne gradjane VISKOKA politika neinteresuje, vec ovakva zivotna piranja. Ovaj LEX je obicna farsa, ozakonjenje pljacke gradjana od strane banaka. Politicari bi morali imati vise sluha za svoje gradjane i cesce ih podrzavati.