Војводина

Заштита скупштинских институција

Одборничка већина окупљена око СНСа окупила се у петак у сали где се одржавају седнице Скупштине града Зренајнина, како би, како они кажу заштитили скупштинске институције.

Из обраћања са лица места закључили смо да је владајућа коалиција која је на власти већ 7 година незадаовољна са барем једном граном власти (судском) јер како кажу парафразирам, остаће тамо док надлежни државни органи не почну да раде свој посао и не обрачунају се са фашистима, женомрзцима и насилницима.

Пошто у Зрењанину не знамо ниједног фашисту, женомрзца и насилника који терорише владајућу већину и а крајње нам је чудно да власт незадовољна собом протествује против себе, затражили смо додатно објашњење од председника Скупштине града Оливера Митровића који је био присутан тамо приликом обраћања, али он је током викенда за нас остао недоступан.

Мирни протести су уставом загарантовано право и нису неуобичајени ни у много развијенијим демократским друштвима. Из тог разлога немамо ништа ни против протеста власти колико год они били неуобичајени, а повод и разлози неразумљиви, све док се не ремети нормалан рад градске управе и градских служби које се налазе у истој згради. Немамо ништа против иако сматрамо да овим потезом уместо да се смирују, тензије између грађана који протествују и власти се само потпирују.

Међутим никако не можемо да се сложимо да се боравком у просторији где се одржавају скупштинске седнице, некаквим дежурствима у згради у коју нико није покушао силом ни да уђе а камоли да је освоји, нити је то у најави, штите скупштинске институције.

Вољом или боље речено недостатком воље баш ове одборничке већине ми не да немамо вођење скупштинске дебате око било ког конструктивних предлога, него нисмо успели да се изборимо ни за основно и тривијално а то је благовремено информисање, односно да се остави довољно времена да се одлуке који се усваја у скупштини пре изгласавања барем прочитају.

Институцију скупштине заиста треба заштитити, али на потпуно другачији начин. Одоворним понашањем уз поштовање скупштинских процедура, парламентаризма, пословника и других правних аката у вези са њом. Јер без свега тога скупштина губи смисао, а као последицу имамо да све мањи број одборника види сврху учешћа у њој.

Александар Коровљев
Доста је било Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар