Politika Saopštenje

Aleksandra Tomić pobegla od rasprave na Odboru za monitoring Saveta Evrope

Iako je 17. maja na sastanku Odbora za monitoring Saveta Evrope u Londonu na dnevnom redu bila i rasprava o Srbiji, šefica srpske delegacije pri Skupštini SE, Aleksandra Tomić iz SNS-a, preskočila je ovo zasedanje.

Suočena sa situacijom u kojoj bi pred Odborom morala da odgovara na komentare Branke Stamenković, narodne poslanice i predsednice DJB, šefica Tomić je očigledno procenila da joj se više isplati da raspravu u potpunosti izbegne. Unutar radnih tela Saveta Evrope SNS nema mogućnost isključivanja mikrofona i uskraćivanja reči Branki Stamenković, kao što to redovno čini u Narodnoj skupštini Srbije. Znajući to, Aleksandra Tomić je pobegla od svoje obaveze predstavljanja Srbije na Odboru za monitoring.

Savet Evrope nije EU. Savet Evrope je organizacija koja okuplja sve države Evrope. U Savetu Evrope EU birokrate, Nemačka i najjača EU politička grupacija EPP čije je SNS član, nemaju glavnu reč i ne mogu da zaštite SNS. EU već duže vreme pokušava da marginalizuje Savet Evrope i postavi se kao jedini predstavnik država Evrope.

Srbija se nalazi u procesu monitoringa od samog pristupanja Savetu Evrope, 2003. godine. Odbor za monitoring periodično priprema izveštaje o stanju demokratije, vladavine prava i ljudskih prava u Srbiji, analizirajući u kojoj meri je Srbija ispunila standarde na koje se obavezala prilikom pristupanja ovoj evropskoj organizaciji. Trenutno je u izradi jedan takav izveštaj, koji će nakon usvajanja na Odboru postati javan i doći na dnevni red zasedanja Skupštine Saveta Evrope.

Aktuelna vlast već godinama od Saveta Evrope traži da Srbija izađe iz procesa monitoringa, ali šanse za to su izuzetno male, jer ocene nezavisnih međunarodnih organizacija za praćenje medijskih sloboda i sloboda uopšte, jasno govore o nazadovanju. Srbija je na listi medijskih sloboda pala za 31 mesto u poslednje tri godine, a međunarodna organizacija Fridom Haus degradirala je Srbiju iz kategorije “slobodnih” u kategoriju “delimično slobodnih” zemalja.

Očekuje se da novi izveštaj o Srbiji bude usvojen u Skupštini Saveta Evrope do kraja 2019. godine.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Aleksandra Tomic je jedna od ljigavijih na politickoj sceni, ex DSS kadar koja “nije mogla da smisli” Vucica ni radikale, naprednjake… A u stvari nista ideologija daj samo da uvalim svoje debelo dupe i nakradem se sto vise! Ima odlican potencijal da stigne Maju Gojkovic i Mariniku Tepic po broju promenjenih stranaka.

    • Jedinica za ljigavost..”Gospodine Vucicu publikujte vas govor da naredne generacije uce iz njega”..Tomickina reakcija posle inauguracionog govora Vucica…Sliht decenije..Divno stvorenje..