Косово и Метохија Саопштењe

Испразна представа СНС-а о КиМ у Скупштини

Са великим закашњењем од скоро седам година, за данас је заказана расправа о “Извештају о Косову и Метохији” који је Скупштини упутила владина Канцеларија за Косово и Метохију. ДЈБ са жаљењем констатује да извештај о КиМ не садржи суштински битне податке за било какву квалитетну расправу и више личи на пропагандни памфлет. ДЈБ је дао свој предлог политике према јужној српској покрајини. ДЈБ ће бојкотовати ову пропагандну представу СНС-а.

Извештај наводи да се током протеклих скоро седам година одржало 188 састанака између Београда и Приштине, од чега 24 на највишем нивоу, али информација о садржају тих разговора нема. Посланици су кроз овај Извештај обавештени и да је потписано 45 споразума са Приштином, а да посланици уопште нису имали прилику да их виде нити су они показани јавности.

Извештај не објашњава на основу којих овлашћења је Влада потписала 45 споразума, зашто они нису представљени народним посланицима и не објашњава зашто су уопште потписани, с обзиром да Приштина није испунила своју обавезу формирања Заједнице српских општина.

Овај извештај не садржи попис имовине Републике Србије на Косову и Метохији, нити се осврће на уставну обавезу Србије да донесе Закон о Косову и Метохији.

Народна скупштина, као највиши орган власти у земљи, треба да расправља о свим предлозима за заштиту националних интереса на Косову и Метохији, а потом овласти представнике Србије и да им мандат и оквире унутар којих могу да разговарају с Приштином о њима, а не да служи искључиво за давање легитимитета деловању аутократског председника Србије у оквиру разговора које неовлашћено већ годинама води. Стога је данашња “расправа” у Народној скупштини већ унапред обесмишљена и представља само још једно урушавање ауторитета овог највишег органа власти у земљи.

Република Србија има обавезу да донесе Закон о Косову и Метохији који ће ову јужну српску покрајину подвести под уставно-правни поредак Србије. ДЈБ је припремио нацрт таквог закона који представља пресек Резолуције 1244 и Устава Србије, а као модел узима однос Данске и Фарских острва.

Статус КиМ је решен Резолуцијом 1244. С Приштином се може разговарати само о нерешеним питањима имовине и заштите културних добара. Народна скупштина Србије, када расправља о Косову и Метохији, треба да расправља о овим суштински важним питањима, како би заштитила своје националне интересе.

ДЈБ већ годину дана захтева суштинску расправу и анкетни одбор о Косову и Метохији.

Прилози:

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Pozdrav Svima iz sve snage. od jednog Zike
    Zbog ovoga mislim da bi trebalo ponoviti, u Nnusicevoj, tribinu o Kosovu i Mrtohiji, stavu prema EU, Suverenizmu i globalizmu.

    • Dragi Žiko, planiramo tribine od septembra, a poziv će svima biti upućen javno. Hvala na interesovanju i veliki pozdrav.