Kosovo i Metohija Saopštenje

Isprazna predstava SNS-a o KiM u Skupštini

Sa velikim zakašnjenjem od skoro sedam godina, za danas je zakazana rasprava o “Izveštaju o Kosovu i Metohiji” koji je Skupštini uputila vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju. DJB sa žaljenjem konstatuje da izveštaj o KiM ne sadrži suštinski bitne podatke za bilo kakvu kvalitetnu raspravu i više liči na propagandni pamflet. DJB je dao svoj predlog politike prema južnoj srpskoj pokrajini. DJB će bojkotovati ovu propagandnu predstavu SNS-a.

Izveštaj navodi da se tokom proteklih skoro sedam godina održalo 188 sastanaka između Beograda i Prištine, od čega 24 na najvišem nivou, ali informacija o sadržaju tih razgovora nema. Poslanici su kroz ovaj Izveštaj obavešteni i da je potpisano 45 sporazuma sa Prištinom, a da poslanici uopšte nisu imali priliku da ih vide niti su oni pokazani javnosti.

Izveštaj ne objašnjava na osnovu kojih ovlašćenja je Vlada potpisala 45 sporazuma, zašto oni nisu predstavljeni narodnim poslanicima i ne objašnjava zašto su uopšte potpisani, s obzirom da Priština nije ispunila svoju obavezu formiranja Zajednice srpskih opština.

Ovaj izveštaj ne sadrži popis imovine Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, niti se osvrće na ustavnu obavezu Srbije da donese Zakon o Kosovu i Metohiji.

Narodna skupština, kao najviši organ vlasti u zemlji, treba da raspravlja o svim predlozima za zaštitu nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, a potom ovlasti predstavnike Srbije i da im mandat i okvire unutar kojih mogu da razgovaraju s Prištinom o njima, a ne da služi isključivo za davanje legitimiteta delovanju autokratskog predsednika Srbije u okviru razgovora koje neovlašćeno već godinama vodi. Stoga je današnja “rasprava” u Narodnoj skupštini već unapred obesmišljena i predstavlja samo još jedno urušavanje autoriteta ovog najvišeg organa vlasti u zemlji.

Republika Srbija ima obavezu da donese Zakon o Kosovu i Metohiji koji će ovu južnu srpsku pokrajinu podvesti pod ustavno-pravni poredak Srbije. DJB je pripremio nacrt takvog zakona koji predstavlja presek Rezolucije 1244 i Ustava Srbije, a kao model uzima odnos Danske i Farskih ostrva.

Status KiM je rešen Rezolucijom 1244. S Prištinom se može razgovarati samo o nerešenim pitanjima imovine i zaštite kulturnih dobara. Narodna skupština Srbije, kada raspravlja o Kosovu i Metohiji, treba da raspravlja o ovim suštinski važnim pitanjima, kako bi zaštitila svoje nacionalne interese.

DJB već godinu dana zahteva suštinsku raspravu i anketni odbor o Kosovu i Metohiji.

Prilozi:

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pozdrav Svima iz sve snage. od jednog Zike
    Zbog ovoga mislim da bi trebalo ponoviti, u Nnusicevoj, tribinu o Kosovu i Mrtohiji, stavu prema EU, Suverenizmu i globalizmu.

    • Dragi Žiko, planiramo tribine od septembra, a poziv će svima biti upućen javno. Hvala na interesovanju i veliki pozdrav.