Autorski tekst Politika

Tri godine u Narodnoj skupštini

Na današnji dan pre tačno tri godine, položila sam zakletvu narodnog poslanika. U Narodnu skupštinu ušla sam, prvi put u životu, sa velikom dozom poštovanja prema tom najvišem organu vlasti u zemlji. S jedne strane, strepela sam od odgovornosti koju taj posao sa sobom nosi, a s druge – znala sam da ću sigurno savladati sve izazove, jer imam veliku podršku Saše Radulovića – lidera koga sam odlučila a sledim. Tremu koju sam imala, razvejao je porukom koju je to jutro poslao na poslanički čet.



Ozbiljno sam shvatila sve četiri funcije koje Skupština obavlja (predstavničku, zakonodavnu, izbornu i kontrolnu).

Džaba.

SNS je potpuno obesmislio svaku od od njih. Štaviše, nakon ove tri godine uverena sam da dobar broj poslanika ne bi ni znao da nabroji koje to četiri funkcije Narodna skupština obavlja, kada bi ih neko upitao da to urade. Toliko smo duboko potonuli.

Umesto da tamo predstavljaju interese građana, poslanike vladajuće većine zanimaju isključivo partijski i lični interesi. Umesto da donose kvalitetne zakone, oni bukvalno samo PREVODE direktive EU (a nekad čak i ne prevedu sve, već ostave izraze na engleskom jeziku u zakonu, što me užasava!). Izbor Vlade i predsednika nikad ne prati kvalitetna rasprava, već isključivo njihovi hvalospevi samima sebi, kao i vređanje i novčano kažnjavanje političkih protivnika. A Vladi Republike Srbije, čiji rad treba da kontrolišemo, nijedan jedini put niko iz moje stranke DJB nije uspeo da postavi nijedno pitanje poslednjeg četvrtka u mesecu jer – SNS se uvek postarao da ne dođemo na red.

Očajna sam zbog ovakvog stanja stvari. Očajna. Biti narodni poslanik je nešto čime bi trebalo da se ponosite, a ja sam se neretko, pravo da vam kažem, čak i stidela da ljudima kažem čime se u životu bavim. Toliko lošu reputaciju Skupština ima među građanima.

Uvođenje reda u Srbiji zato mora početi od uvođenja reda u rad Narodne skupštine. Njoj se hitno mora vratiti dostojanstvo. Riba se čisti od glave, a ne od repa.


Branka Stamenković
narodni poslanik i predsednica DJB


Pročitajte još i:

Branka Stamenković za Beogradski glas: Vreme DJB tek dolazi

Branka Stamenković u Savetu Evrope: U skupštini Srbije govor mržnje se toleriše i promoviše

Branka Stamenković za N1: Dosta smo birali manje od dva zla, vreme je za treću opciju

Branka Stamenković u Savetu Evrope: Žene u politici diskredituju samo zato što su žene

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar