Политика Саопштењe

Власт покренула брзинско мењање Устава Србијe; Зашто?

Одбор за уставна питања Скупштине Србије заказао је у понедељак седницу на којој ће се расправљати о Предлогу за промену Устава РС за петак, 14. јун 2019. године, мимо редовног заседања Скупштине. Народним посланицима, осим позива, није достављен материјал за ову седницу Одбора и председник Одбора чак одбија да посланицима достави материјал образлажући своју одлуку тиме да је материјал достављен у новембру прошле године како би ваљда њихов посао анализе и дискусије о предлогу учинио што тежим.

ДЈБ упозорава да се овај најважнији државни акт не може мењати на овакав начин, посебно не док траје бојкот Народне Скупштине Републике Србије од стране опозиције због кршења свих правила од стране власти и претварања скупштине у позорницу за вређање посланика, искључивање микрофона, спречавање било какаве смислене расправе и усвајање закона гласањем на звонце.

Промене се односе на дуго очекивану деполитизацију правосуђа. Противљење стручне јавности, судија, тужилаца, адвоката најављиваним променама Устава јасно говори да Власт покушава да судску власт стави под комплетну контролу партијске власти и тиме зацементира партократију у Србији.

Као главни разлози за промену наводи се приступање Србије Европској унији. Под овом мантром су у Србији донесени бројни закони који су од Србије направили колонију, уништили домаћу привреду, привилеговали стране банке и корпорације и учинили живот грађана Србије неизвеснијим и тежим.

Зашто овако на брзину жели да промени Устав? Да ли власт, уз ове промене Устава, намерава да у последњем моменту убаци и неке друге, као што је избацивање преамбуле из Устава?

ДЈБ позива СНС-ову скупштинску већину да повуче најављене измене Устава из скупштинске процедуре, заједно са опозицијом приступи измени пословника Скупштине, врати Скупштини достојанство, престане са вређањем посланика, отвори јавни сервис за све опозиционе политичке опције и тиме створи претпоставке за нормалан политички живот у Србији. Док се то не деси, сви закони и предлози немају легитимитет и опозиција у њима не треба да учествује.

Повезани текстови:

ЕУ и СНС сервирају лажну опозицију у скупштини

Опозиција да остане при бојкоту скупштине

Три године у Народној скупштини

ДЈБ ће наставити да бојкотује скупштину

Доста је било

Доста је било

2
Оставите коментар

avatar
2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Djura111 Recent comment authors
најновији најстарији
111
Гост
111

Pozivam DJB i jos neke pokrete da se bojkotuju u potpunosti idiot sa vlasti, ogoliti tiraniju partokratskih stetocina i poslati ih na smetliste istorije sve te proklete partije

Djura
Гост
Djura

Da bi se priznalo kosovo i metohija mora da se menja ustav