Politika Saopštenje

Vlast pokrenula brzinsko menjanje Ustava Srbije; Zašto?

Odbor za ustavna pitanja Skupštine Srbije zakazao je u ponedeljak sednicu na kojoj će se raspravljati o Predlogu za promenu Ustava RS za petak, 14. jun 2019. godine, mimo redovnog zasedanja Skupštine. Narodnim poslanicima, osim poziva, nije dostavljen materijal za ovu sednicu Odbora i predsednik Odbora čak odbija da poslanicima dostavi materijal obrazlažući svoju odluku time da je materijal dostavljen u novembru prošle godine kako bi valjda njihov posao analize i diskusije o predlogu učinio što težim.

DJB upozorava da se ovaj najvažniji državni akt ne može menjati na ovakav način, posebno ne dok traje bojkot Narodne Skupštine Republike Srbije od strane opozicije zbog kršenja svih pravila od strane vlasti i pretvaranja skupštine u pozornicu za vređanje poslanika, isključivanje mikrofona, sprečavanje bilo kakave smislene rasprave i usvajanje zakona glasanjem na zvonce.

Promene se odnose na dugo očekivanu depolitizaciju pravosuđa. Protivljenje stručne javnosti, sudija, tužilaca, advokata najavljivanim promenama Ustava jasno govori da Vlast pokušava da sudsku vlast stavi pod kompletnu kontrolu partijske vlasti i time zacementira partokratiju u Srbiji.

Kao glavni razlozi za promenu navodi se pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Pod ovom mantrom su u Srbiji doneseni brojni zakoni koji su od Srbije napravili koloniju, uništili domaću privredu, privilegovali strane banke i korporacije i učinili život građana Srbije neizvesnijim i težim.

Zašto ovako na brzinu želi da promeni Ustav? Da li vlast, uz ove promene Ustava, namerava da u poslednjem momentu ubaci i neke druge, kao što je izbacivanje preambule iz Ustava?

DJB poziva SNS-ovu skupštinsku većinu da povuče najavljene izmene Ustava iz skupštinske procedure, zajedno sa opozicijom pristupi izmeni poslovnika Skupštine, vrati Skupštini dostojanstvo, prestane sa vređanjem poslanika, otvori javni servis za sve opozicione političke opcije i time stvori pretpostavke za normalan politički život u Srbiji. Dok se to ne desi, svi zakoni i predlozi nemaju legitimitet i opozicija u njima ne treba da učestvuje.

Povezani tekstovi:

EU i SNS serviraju lažnu opoziciju u skupštini

Opozicija da ostane pri bojkotu skupštine

Tri godine u Narodnoj skupštini

DJB će nastaviti da bojkotuje skupštinu

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pozivam DJB i jos neke pokrete da se bojkotuju u potpunosti idiot sa vlasti, ogoliti tiraniju partokratskih stetocina i poslati ih na smetliste istorije sve te proklete partije