Политика Скупштина

Држава штити крађу вршачких пензионера?

Случај вршачких пензионера показује сву правну и моралну пропаст данашње Србије, у којој је могуће да држава грађанима годинама, доказано незаконито, одузима имовину, али им оспорава право да је врате, кажњавајући их ако се усуде да је траже.

У Вршцу се пензионерима годинама наплаћивао самодопринос за канализацију, све до фебруара 2017. године, када је Уставни суд, на иницијативу покрета „Доста је било – Саша Радуловић“ недвосмислено утврдио да је то противзаконито.

Локална власт у Вршцу је прво месецима ћутала о томе, држећи јавност у незнању. Тек када је локални одбор ДЈБ поделио 10.000 летака како би обавестио пензионере о томе шта се дешава, ко је за то одговоран и како могу да заштите своја права, власт покреће кампању лажи, застрашивања и отворених претњи, са циљем да пензионери одустану од тога да туже град за повраћај новца.

И поред вишемесечног залуђивања, више од 4000 пензионера је тужило град, а међу њима и бивши посланик и шеф одборничке групе владајуће СНС у локалној скупштини. Када су судски почели поступци по тужбама, власт је притискала судије Основног суда у Вршцу и Вишег суда у Панчеву. Упркос томе, судије оба суда показале су храброст и интегритет, судили су по закону и савести, и до сада у више од 2100 случајева пресудили у корист пензионера.

На сваку пресуду се град Вршац жалио Уставном суду. Од новембра 2018. године, Уставни суд по хитном поступку и увек у истом већу судије Весне Илић Прелић, усваја све те жалбе, констатује да је граду Вршцу „повређено право на правично суђење“, поништава пресуде Вишег суда у Панчеву и одређује му да донесе нове, овога пута у корист града Вршца. Својом новом одлуком, Уставни суд потврђује претходну, да је самодопринос наплаћиван незаконито, али оспорава право пензионера на повраћај новца. Како стоји у образложењу, одлука града Вршца је, иако незаконита, до одлуке Уставног суда била „део правног поретка“, а одлуком Уставног суда није предвиђен начин на који би се оштећени обештетели. Нарочито је спорно последње, јер самодопринос у Вршцу није први који је добио судски епилог. Исти случај догодио се и у другим општинама (Петровац, Пријепоље) где су грађани обештећени.

Након ове одлуке, која је политички, а не правно мотивисана, креће готово свакодневна, брутална кампања власти. У медијским наступима, градоначелница Вршца застрашује пензионере да ће вратити новац, уз судске трошкове и камате, а за своје и безакоње својих претходника, криви пензионере, адвокате, судије, опозицију. Локални интернет блатоиди у Вршцу и Панчеву објавили су серију чланака о наводној завери судија и адвоката, са циљем пљачкања буџета града, а преко леђа пензионера. Нарочито је нападана Станка Симоновић, председница Вишег суда у Панчеву, најављиване су истраге против ње, а медијског линча није поштеђена ни њена ћерка. Оба блатоида, која уређује исти уредник, у протекле две године добила су 31 милион динара из локалних буџета, по писању Удружења новинара Србије.

Након кампање, Виши суд у Панчеву преиначује своје пресуде, одбија тужбе пензионера и обавезује их да плате трошкове поступка. Тада престаје харанга на судију Симоновић, али почиње свакодневно блаћење Милице Гавранчић, судије Основног суда у Вршцу, која се, у међувремену, дрзнула да конкурише за место председника суда. Колико властима смета ова кандидатура показује и то да је чак и здравствена инспекција привремено затворила стоматолошку ординацију њеног супруга.

До сада је више од 1000 пензионера доспело на ред да принудном наплатом врати свој незаконито узиман новац, али је град Вршац, на основу преиначених пресуда покренуо противизвршења, којима ће пензионерима поново узети већ једном отето.

Овај случај показује сву правну и моралну пропаст Вучићеве Србије, у којој је могуће да држава грађанима годинама, доказано незаконито, одузима имовину, али им оспорава право да је врате, кажњавајући их ако се усуде да је траже. У таквој Србији је могуће да Уставни суд доноси незаконите и политички мотивисане одлуке, а да се часне судије, које су судиле по закону, провуку кроз медијско блато и оптужују за завере. Могуће је и да се пензионери који су тражили свој новац, окривљују за банкрот локалног буџета и последичне проблеме у раду вртића и болница.

У свему овоме, наши пензионери су показали храброст и свест о важности владавине права и правде. Јасно им је да је Србија заробљена држава, да су судови под партијском контролом. Зато ће се обратити суду у Стразбуру, уверени да ће тамо коначно наћи правду. На крају ће безакоње неодговорне власти платити грађани из буџета, и то по проценама, неколико милиона евра. Када се све ово заврши, захтеваћемо кривичну одговорност за све који су били умешани. За оне који су отимали пензије, иако су знали да је то незаконито, али и за све оне које су својим одлукама урушили владавину права, штитећи партијски, а не јавни интерес.

Повезани текстови:

Победа ДЈБ у Вршцу: Град враћа пензионерима незаконито наплаћен самодопринос