Политика Скупштина

Да ли ће СНС подржати СМС у Скупштини?

Након што им је у марту 2018. године пропао покушај да ДЈБ преузму изнутра, прелетачи који су нечасно отели мандат ДЈБ-у у Народној скупштини Србије траже од скупштинске већине СНС-а да им да места у скупштинским одборима и Републичкој изборној комисији.

Представљајући се још увек грађанима Србије као опозиција, тзв. Странка модерне Србије (СМС), састављена искључиво од прелетача, упутила је у Скупштинску процедуру предлог за именовање својих чалнова РИК-а и својих посланика у одборе Народне скупштине уместо посланика које је одредила Група грађана Доста је било – Саша Радуловић, на чијој листи су ови прелетачи и добили мандате. Да ли су ови захтеви резултат договора са СНС-ом, видећемо на самом заседању Скупштине.

Подсећамо да су посланици СМС-а подржали СНС на претходном заседању Скупштине тако што су прекинули бојкот и што су у својим говорима хвалили напоре Владе и Председника СНС-а, који им није остао дужан у похвалама. Да ли се ради о прављењу још једне лажне опозиционе групе и враћању услуге, видећемо на наредном заседању Скупштине.

Правила Народне Скупштине Републике Србије одређују да места у Републичкој изборној комисији и места у скупштинским одборима одређују изборне листе које су и добиле подршку грађана на изборима, а не прелетачи и њихове странке које на изборима нису ни учествовале.

Предложене измене су у потпуној супротности са Уставом и Законом о Народној скупштини. Усвајањем ових измена, СНС и СМС ће у Скупштини успоставити незаконит преседан и легитимисати феномене трговине мандатима и прелетање као прихватљиве појаве. 

Ако СНС заиста подржи овај захтев прелетача који нису учествовали на изборима и тако незаконито прекроји изборну вољу грађана, поставља се питање шта је следеће? Предаја власти на општини Стари град СНС-у, општине у којој је странка СМС уз помоћ председника општине Бастаћа регрутовала групу прелетача? Избацивање Бранке Стаменковић из Одбора за мониторинг Србије у Савету Европе? Напад на финансије ДЈБ како би се прелетачима без подршке обезбедило даље финансирање?

Питање на које ћемо добити одговор на самој седници Скупштине коју ДЈБ заједно са осталом истинском опозицијом бојкотује гласи: Да ли СНС преко лажне опозције покушава да преузме сва места у РИК-у и скупштинским одборима и тако потпуно спречи било какав опозициони рад? Нећемо дуго чекати.

Повезани текстови:

Да ли СНС формира лажну опозицију у скупштини од прелетача

ЕУ и СНС формирају лажну опозицију у скупштини

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Naravno da se radi o jos jednoj laznoj opoziciji uz Sapica,DSS,LDP i radi se o istim partokratskim banditima. To su ljudi slabog karaktera,pokvareni,a ne bi me zacudilo da im je i nesto obecano. Ni Kurta ni Murta

  • Zasto onda ne saradjujete bolje i ne povezete se vise sa tom istinskom opozicijom koja bojkotuje rad parlamenta?
    Znam da vam se dize kosa na glavi od nekih likova, i meni isto, ali mislim da je intenzivnija saradnja neophodna, a sigurno da tu ima i onih koji su i vama prihvatljivi.Morate malo da zbijete redove

  • Увек кад се помислим “ваљда неће”, увек се деси! Међутим, погрешно је размишљање. Није питање “ваљда неће”, него је увек “сигурно хоће”!!! Они су и доведени да се систем “уруши”, да се Устав крши… Закони се селективно примењују, нарочито се инсистира на поштовању закона који се тиче становништва и њихових обавеза. Чак се и додатне полуге притиска формирају, ком. полиција, извршитељи… и све шта је потребно да се и најмањи “зарез” у обавези грађана испоштује. Док са друге стране имамо изјаве највиших “званичника” који имају став да се ни Устава не морамо држати ко “пијан плота”! Могу мислити какав им је онда став према непоштовању закона који их “ограничавају”!