Politika Skupština

Da li će SNS podržati SMS u Skupštini?

Nakon što im je u martu 2018. godine propao pokušaj da DJB preuzmu iznutra, preletači koji su nečasno oteli mandat DJB-u u Narodnoj skupštini Srbije traže od skupštinske većine SNS-a da im da mesta u skupštinskim odborima i Republičkoj izbornoj komisiji.

Predstavljajući se još uvek građanima Srbije kao opozicija, tzv. Stranka moderne Srbije (SMS), sastavljena isključivo od preletača, uputila je u Skupštinsku proceduru predlog za imenovanje svojih čalnova RIK-a i svojih poslanika u odbore Narodne skupštine umesto poslanika koje je odredila Grupa građana Dosta je bilo – Saša Radulović, na čijoj listi su ovi preletači i dobili mandate. Da li su ovi zahtevi rezultat dogovora sa SNS-om, videćemo na samom zasedanju Skupštine.

Podsećamo da su poslanici SMS-a podržali SNS na prethodnom zasedanju Skupštine tako što su prekinuli bojkot i što su u svojim govorima hvalili napore Vlade i Predsednika SNS-a, koji im nije ostao dužan u pohvalama. Da li se radi o pravljenju još jedne lažne opozicione grupe i vraćanju usluge, videćemo na narednom zasedanju Skupštine.

Pravila Narodne Skupštine Republike Srbije određuju da mesta u Republičkoj izbornoj komisiji i mesta u skupštinskim odborima određuju izborne liste koje su i dobile podršku građana na izborima, a ne preletači i njihove stranke koje na izborima nisu ni učestvovale.

Predložene izmene su u potpunoj suprotnosti sa Ustavom i Zakonom o Narodnoj skupštini. Usvajanjem ovih izmena, SNS i SMS će u Skupštini uspostaviti nezakonit presedan i legitimisati fenomene trgovine mandatima i preletanje kao prihvatljive pojave. 

Ako SNS zaista podrži ovaj zahtev preletača koji nisu učestvovali na izborima i tako nezakonito prekroji izbornu volju građana, postavlja se pitanje šta je sledeće? Predaja vlasti na opštini Stari grad SNS-u, opštine u kojoj je stranka SMS uz pomoć predsednika opštine Bastaća regrutovala grupu preletača? Izbacivanje Branke Stamenković iz Odbora za monitoring Srbije u Savetu Evrope? Napad na finansije DJB kako bi se preletačima bez podrške obezbedilo dalje finansiranje?

Pitanje na koje ćemo dobiti odgovor na samoj sednici Skupštine koju DJB zajedno sa ostalom istinskom opozicijom bojkotuje glasi: Da li SNS preko lažne opozcije pokušava da preuzme sva mesta u RIK-u i skupštinskim odborima i tako potpuno spreči bilo kakav opozicioni rad? Nećemo dugo čekati.

Povezani tekstovi:

Da li SNS formira lažnu opoziciju u skupštini od preletača

EU i SNS formiraju lažnu opoziciju u skupštini

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Naravno da se radi o jos jednoj laznoj opoziciji uz Sapica,DSS,LDP i radi se o istim partokratskim banditima. To su ljudi slabog karaktera,pokvareni,a ne bi me zacudilo da im je i nesto obecano. Ni Kurta ni Murta

  • Zasto onda ne saradjujete bolje i ne povezete se vise sa tom istinskom opozicijom koja bojkotuje rad parlamenta?
    Znam da vam se dize kosa na glavi od nekih likova, i meni isto, ali mislim da je intenzivnija saradnja neophodna, a sigurno da tu ima i onih koji su i vama prihvatljivi.Morate malo da zbijete redove

  • Uvek kad se pomislim “valjda neće”, uvek se desi! Međutim, pogrešno je razmišljanje. Nije pitanje “valjda neće”, nego je uvek “sigurno hoće”!!! Oni su i dovedeni da se sistem “uruši”, da se Ustav krši… Zakoni se selektivno primenjuju, naročito se insistira na poštovanju zakona koji se tiče stanovništva i njihovih obaveza. Čak se i dodatne poluge pritiska formiraju, kom. policija, izvršitelji… i sve šta je potrebno da se i najmanji “zarez” u obavezi građana ispoštuje. Dok sa druge strane imamo izjave najviših “zvaničnika” koji imaju stav da se ni Ustava ne moramo držati ko “pijan plota”! Mogu misliti kakav im je onda stav prema nepoštovanju zakona koji ih “ograničavaju”!