Војводина

Где је исправна вода?

Деветнаестог јуна истекао је шестомесечни пробни рад постројења за пречишћавање воде после којег нисмо добили ништа. За све време изградње и неколико неуспелих пуштања у рад прикупили смо доста инфорамција и извукли закључке. Све о води што знамо је много да би стало у један текст, зато ћемо се овде осврнути на неиспуњена обећања којих је било много, а која су као по команди морала да буду дата.

Почетком маја градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић се, након месец дана избегавања да прича на тему исправне воде у граду, обратио јавности и обећао да ће до средине јуна грађани Зрењанина добити исправну воду за пиће.

Подсетимо, крајем прошле године пуштено је у рад постројење за пречишћавање воде. Међутим, почетком априла његов рад је, како је тада речено, привремено обусављен. Компанија Группо Зилио је саопштила “да ће у фази пробног рада, Постројење за пречишћавање питке воде обуставити рад на кратак период. У току тестирања постројења, а услед чињенице да је степен механичког загађења сирове воде претио да трајно оштети део опреме, појавила се потреба за додатним радовима који ће у потпуности отклонити механичка загађења воде која улазе у постројење. Радови ће бити завршени у кратком року, а раније најављени термини почетка званичног рада постројења неће бити померани“.

Месец дана након обуставе рада постројења за пречишћавање воде и градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић је уверавао Зрењанинце да померања рока за решавање вишедеценијског проблема са водом за пиће у граду неће бити, иако се могу чути различите спекулације.

“Неке од тих информација нису добронамерне и због тога сам хтео да информишем јавност да очекујем да до краја истека дозволе за пробни рад, а то је средина јуна месеца, све бити у реду. Прва мерења и мерења параметара воде у самом постројењу су оптимистична, видимо да постројење може да ради, тако да очекујем још мало стрпљења од свих и извињавам се свим Зрењанинцима што проблем до сада није решен, али, знате и сами који су то све разлози били. Врло брзо ћемо завршити овај посао, имамо подршку Владе Србије и као што сам рекао, средином јуна истиче та дозвола и не верујем да ће бити продужења рока за пробни рад. Верујем и да ће у том року све бити решено. Знамо да је пречистач на ремонту, да се раде анализе мембрана и реверзне осмозе, а лично сам инсистирао од људи из ”Синертека” да на свакој позицији која се потребно да се мења имамо и резервни део, јер, када прогласимо воду здравом за пиће, не желим да се деси да настане проблем и да Зрењанинци због тога немају пијаћу воду. Дакле, још само мало стрпљења, јун није далеко”, рекао је 8. маја градоначелник Јањић.

Покрет Доста је било подсећа да је управо сада средина јуна и пита градоначелника Чедомира Јањића због чега у граду још нема исправне воде за пиће? Шта се тренутно дешава са постројењем за пречишћавање воде? Када ће из чесми Зрењанинаца дефинитивно потећи исправна вода за пиће? Ко ће сада сносити одговорност за то што исправне воде за пиће још нема, упркос свим уверавањима у супротно? Хоће ли се ико из владајуће већине извинити и грађанима Зрењаниана и Покрету Доста је било који су све време од када је покренута прича о решавању проблема воде у граду тврдио да су рокови који се дају нереални?

Ово је само још један у низу примера да први човек града и владајућа већина окупљена око СНС-а олако дају обећања. И ово је још једно у низу њихових неиспуњених обећања.

Светлана Вукобратовић Новковић
Доста је било Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Da podhitno da ostavku i on i skupština, da se organizuju hitni lokalni izbori, a tužilaštvo da po službenoj dužnosti podigne optužnicu za obmanjivanje i laganje naroda (a bogami i narodnosti)!