Војводина

Када ванредно постане нормално

Скупштина града на редовним седницама треба да усваја буџет и завршни рачун града, усваја важне планове као што су (урбанистички и просторни) и доноси важне одлуке које се односе на квалитет живота сваког од нас. Баш због тога све оне морају бити брижљиво и плански припремљене.

У Зрењанину, ванредне седнице Скупштине постале су правило. На ванредним седницама заказаним данас за сутра или још горе допунама дневног реда у току саме седнице доносе се одлуке како што су: усвајање просторног плана, одлука о предаји гасне мреже Србијагасу, одлука о поверавању апотекарске делатности на подручју општине приватној фирми, одлука о додели државне пољопривредне земље по праву пречег закупа, одлука о поклањану земљишта страном инвеститору, одлука о променама и допунама годишњих планова Ј.П. и многе друге.

Одборници који пристају на овакав рад, гласањем предлога по правилу усвајају и тако прихватају да одлучују о нечему о чему реално немају појма, јер предлоге нису стигли ни да прочитају.

Задња таква хитна седница одржана је 12.06.2019. са само једном тачком дневног реда која се односи на одлуку да се неке парцеле у јавној својини понуде непознатим страним инвеститорима.

Ванредним хитним седницама и одлукама се не показује ефикасност рада градске власти, већ обратно. Показује се неспособност да се озбиљни документи и планови благовремено израде, а важне одлуке донесу на време.

Такозваним излажењем у сусрет страним инвеститорима , сервилношћу уз кршење сопствених правила и закона се неће исказати добродошлица, већ правило да закони и прописане норме не морају да се поштују.

Непознавање и непоштовање основних принципа парламентарне демократије (доношење закона на ванредним седницама републичке Скупштине) негативно је оцењено у извештају европске комисије за прошлу годину. У том извештају јасно нам је до знања стављено да смо таквим понашањем ближи тзв. „банана државама“, него уређеним европским државама којима бар декларативно тежимо.

Ову критику председница републичког парламента је изгледа схватила озбиљно. Могли смо да чујемо да је усвајање закона по хитном поступку прошлост. Локална власт по свему судећи извештај европске комисије још увек није прочитала.

Александар Коровљев
Доста је било Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар