Vojvodina

Kada vanredno postane normalno

Skupština grada na redovnim sednicama treba da usvaja budžet i završni račun grada, usvaja važne planove kao što su (urbanistički i prostorni) i donosi važne odluke koje se odnose na kvalitet života svakog od nas. Baš zbog toga sve one moraju biti brižljivo i planski pripremljene.

U Zrenjaninu, vanredne sednice Skupštine postale su pravilo. Na vanrednim sednicama zakazanim danas za sutra ili još gore dopunama dnevnog reda u toku same sednice donose se odluke kako što su: usvajanje prostornog plana, odluka o predaji gasne mreže Srbijagasu, odluka o poveravanju apotekarske delatnosti na području opštine privatnoj firmi, odluka o dodeli državne poljoprivredne zemlje po pravu prečeg zakupa, odluka o poklanjanu zemljišta stranom investitoru, odluka o promenama i dopunama godišnjih planova J.P. i mnoge druge.

Odbornici koji pristaju na ovakav rad, glasanjem predloga po pravilu usvajaju i tako prihvataju da odlučuju o nečemu o čemu realno nemaju pojma, jer predloge nisu stigli ni da pročitaju.

Zadnja takva hitna sednica održana je 12.06.2019. sa samo jednom tačkom dnevnog reda koja se odnosi na odluku da se neke parcele u javnoj svojini ponude nepoznatim stranim investitorima.

Vanrednim hitnim sednicama i odlukama se ne pokazuje efikasnost rada gradske vlasti, već obratno. Pokazuje se nesposobnost da se ozbiljni dokumenti i planovi blagovremeno izrade, a važne odluke donesu na vreme.

Takozvanim izlaženjem u susret stranim investitorima , servilnošću uz kršenje sopstvenih pravila i zakona se neće iskazati dobrodošlica, već pravilo da zakoni i propisane norme ne moraju da se poštuju.

Nepoznavanje i nepoštovanje osnovnih principa parlamentarne demokratije (donošenje zakona na vanrednim sednicama republičke Skupštine) negativno je ocenjeno u izveštaju evropske komisije za prošlu godinu. U tom izveštaju jasno nam je do znanja stavljeno da smo takvim ponašanjem bliži tzv. „banana državama“, nego uređenim evropskim državama kojima bar deklarativno težimo.

Ovu kritiku predsednica republičkog parlamenta je izgleda shvatila ozbiljno. Mogli smo da čujemo da je usvajanje zakona po hitnom postupku prošlost. Lokalna vlast po svemu sudeći izveštaj evropske komisije još uvek nije pročitala.

Aleksandar Korovljev
Dosta je bilo Zrenjanin

DJB Zrenjanin

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar