Саопштењe Скупштина

Маја Гојковић бежи од личне одговорности за бојкот Скупштине

Опозиција бојкотује Скупштину зато што је Маја Гојковић допустила и активно учествовала у томе да Народна скупштина више личи на Фарму него на највиши дом у коме се доносе закони и заступа народна воља. Маја Гојковић је допустила да владајућа већина на челу са посланицима Мартиновићем и Ристичевићем, несметано крши сва правила, вређа опозционе посланике и спречава било какву смислену расправу. Маја Гојковић искључује микрофон опозиционим посланицима, вређа их и омаловажава пред камерама и спроводи срамотна гласања на звонце.

Чињеница да Етички кодекс народних посланика још увек није донет и чињеница да је Пословник о раду који је донела претходна власт лош и да га треба мењати, ништа не мења на чињеници да управо Маја Гојковић спречава Народну скупштину да обавља свој најважнији посао: контролу рада извршне власти. 

Бивша власт је пре крај своје владавине донела Пословник који је веома лош за опозицију, а веома добар за власт, мислећи да ће довека остати на власти. Садашња власт зна за то и већ 6 година, иако има већину у Скупштини, не жели да промени Пословник јер им је такав у интересу. Конкретно, по важећем Пословнику, опозиција нема могућност да закаже ниједну седницу Скупштине на било коју тему, ниједну седницу било ког одбора и нема никакву могућност контроле извршне власти. Тај Пословник је донела претходна власт и он изузетно прија садашњој власти.

С друге стране, иако веома лош по парламентаризам и демократију, подсећамо да постојећи Пословник о раду Народне скупштине стриктно забрањује вређање, под претњом санкцијама. Упркос тој чињеници, посланици власти су скупштинску говорницу доследно користили за изношење лажних оптужби и вређање опозиционих посланика, називајући их лажовима, лоповима, криминалцима и обичним битангама, а да за то нису трпели никакве санкције. Опомене и новчане казне у Скупштини биле су резервисане скоро искључиво за посланике опозиције, који су били приморани да трпе то насиље и боре се да добију реч да одговоре на лажне оптужбе.

Председница Скупштине Гојковић од самог почетка рада 11. сазива систематски је злоупотребљавала одредбе Пословника, произвољно их тумачећи и селективно примењујући његове одредбе, а неретко и потпуно га игноришући. Урушено поверење не може се повратити њеним сакривањем иза потребе за променом Пословника, нити иза чињенице да Етички кодекс посланика још увек није донет. 

Да би Народна скупштина “окренула нови лист”, потребно је, пре свега, да Маја Гојковић јавно преузме одговорност због ситуације у којој се Скупштина данас налази, ситуације у којој је опозиција била приморана да на многобројне злоупотребе моћи скупштинске већине одговори бојкотом заседања. Тек након тога могу се створити неопходни услови за било какав заједнички рад на промени постојећег Пословника и доношења Етичког кодекса.


Прочитајте још:

ДЈБ поднео кривичну пријаву против Маје Гојковић и осталих председавајућих у Скупштини

Маја Гојковић ускраћује посланицима право на питања Влади

Још једна седница Скупштине у минут до истека рока