Политика Саопштењe

Неслободне републичке изборе треба бојкотовати

Након што се истинска опозиција одлучила на бојкот заседања Народне скупштине и обавезала на бојкот републичких избора до испуњења захтева о стварању фер услова за њихово слободно одржавање, власт је уз помоћ и активно учешће ЕУ, покренула јавну кампању дискредитације тих одлука и прављења своје “конструктивне” опозиције. Власт и ЕУ очигледно страхују од могућности да легитимитет одлука које донесе Скупштина без опозиције и легитимитет резултата бојкотованих републичких избора буду доведени у питање.

Најбољи начин да власт и ЕУ избегну бојкот републичких избора није кампања или стварање фантомске опозиције. Довољно је да се обезбеде фер и поштени услови за изборе:

1. фер приступ медијима
2. сређивање бирачког списка
3. обезбеђивање камера које ће снимати бирачке кутије и бројање гласова
4. омогућавање увида у комплетан бирачки материјал након избора

Поставља се питање: због чега ЕУ и Берлин не инсистирају на овоме? Да ли је ЕУ одустала од демократије, слободних избора и владавине права?

Ови услови за фер и поштене изборе се не договарају на састанцима под покровитељством Сороша, већ у Народној скупштини Републике Србије, кроз расправу позиције и опозиције и кроз законска решења која онда та Скупштина усваја.

Бојкот је очигледно најбољи начин да се уздрма оваква недемократска власт која управља Србијом помоћу медијског мрака, застрашивања грађана и великодушне подршке ЕУ. Бојкот је најбољи начин да се Србија избори за фер и поштене изборе.

Власт уз активну подршку и учешће ЕУ, тренутно пробира и разврстава лажну опозицију на “грађане” (ЛДП, СВМ, СМС, бивши делови ПСГ) и “десницу” (СРС, ДСС, Шапић) како би у јавности створила привид о легитимитету резултата још једних неслободних парламентарних избора. Оно што је заједничко овој “грађанској” и “националној” опозицији је жеља да буду део партократске поделе плена и удомљавање својих кадрова.

Под истим барјаком раде и мејнстрим медији у Србији, који свакодневно промовишу лажну опозицију као прихватљиву и дају јој велики простор да заговара одустанак од бојкота.

Истинска опозиција у Србији треба да остане одлучна у својој намери да бојкотује предстојеће републичке изборе док се не створе услови да они буду фер и слободни. Да би тај бојкот имао жељени ефекат, потребно је да га подрже СзС, ДЈБ, ПСГ и сви аутентични грађански покрети широм Србије, који нису под контролом СНС-а.

Само уједињеним наступом по питању бојкота, истинска опозиција у Србији може да раскринка ову предизборну ујдурму власти, срачунату на стварање привида да у аутократској Србији постоји демократија.

Прочитајте још:

Зашто је бојкот најбољи одговор на још једне намештене изборе

ДЈБ се неће одазвати позиву Сема Фабриција

ДЈБ подржао захтеве за фер изборне услове

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар