Politika Saopštenje

Zašto su Vučić i deo opozicije pristali da im Soroš organizuje sastanak?

Nakon što je grupa probranih nevladinih organizacija bliskih Sorošu prošle nedelje uspela da organizuje vlast i deo opozicije da se sastanu kako bi u tajnosti razgovarali o uslovima za održavanje izbora, postavlja se pitanje kako im je to pošlo za rukom?

Neverovano je da se aktuelna vlast spremno povinuje ovakvom sastanku u organizaciji nevladinih organizacija koje niko nije birao i koje polažu račune samo svojim finansijerima iz inostranstva. Ovim se na najdirektniji i najsramniji način ponižavaju Republika Srbija, njena Narodna Skupština i svi birači. Zar nije Srbija suverena država koja svoje probleme rešava u svojoj Narodnoj Skupštini?

Cela politička karijera Aleksandra Vučića je bila, a i dalje je bazirana na napadima na Soroševe nevladine organizacije i političare da su Soroševi plaćenici. A onda smo prošle godine, iz saopštenja predsedenika SNS-a saznali da je Soroševom sinu podneo izveštaj o toku razgovora o Kosovu i Metohiji. Isto kao što je u svojim političkm govorima decenijama napadao Klintonove, Blera, Šredera, na kraju je ispalo da ih predsednik SNS-a sluša, pa čak i plaća iz budžeta Republike Srbije. Da li je ista situacija i sa Sorošem?

Vlast je više od tri godine dosledno odbijala da na dnevni red zasedanja Skupštine stavi makar jedan predlog opozicije za unapređenje izbornih zakona i formiranje anketnih odbora koji bi utvrdili nepravilnosti u izbornom procesu. Samo DJB je podneo preko deset takvih predloga. Vlast ih je sve odbila, ali je zato potrčala da o istoj temi razgovara na zatvorenom skupu koji su organizovale Soroševe nevladine organizacije u Srbiji. 

Ono što dodatno zabrinjava je da je čak i deo opozicije spreman da učestvuje u ovakvoj farsi od sastanka dogovorenog između Aleksandra Vučića i Soroševih nevladinih organizacija, čak i po cenu da trpi kritike u opozicionoj javnosti koja zna da vremena za stvaranje uslova za fer izbore više nema i da je bojkot jedino rešenje.

Ostaje pitanje hoće li deo opozicije, koja s vlašću deli istu politiku da “EU nema alternativu”, na kraju ispoštovati EU interes i na republičke izbore izaći bez obzira na to što su mediji neslobodni, birački spiskovi nesređeni, potplaćivanje birača paketima namirnica i besplatnim lekarskim pregledima i dalje prisutni, a uvid u birački materijal nakon izbora – nemoguć.

Pročitajte još:


Najbolji put do fer i poštenih izbora je pretnja bojkotom

Neslobodne izbore treba bojkotovati

Skupština Srbije je jedini forum za razgovor o fer izbornim uslovima

Apel Sonji Liht, Fondu za otvoreno društvo i Sorošu da dodatno pomognu SNS

DJB pozdravlja odluku SzS da napusti Sorošev dijalog

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Kao da sam slušao mnogo davno Sašu Radulovića koji je navodio da su priče o Sorošu namerno izmišljene kako bi se obeshrabrio narod da razmišlja o bilo kakvoj promeni, a sve pod devizom: “Strane sile su to, ne možemo mi tu ništa.”

    • Poštovani, Soroš postoji, nije mit, sastaje se sa srpskim funkcionerima uključujući i predsednika SNS.

  • Stvarno me sramota sopstvene države, stanja našeg društva, kolektivne svesti o časti, o samom postojanju kao ljudskih bića…
    Nije me ovoliko bilo sramota ni pogrešne politike koja nas je dovela do ovde, niti svih tih negativnih posledica (užasan status u svetu, siromaštvo, korupcija…)
    Ali činjenica da danas i trenutna vlast i većinska “opozicija” pre svega brinu o tome kako da se dodvore nekome sa strane, i to jednom istom(!), samo da bi došli do bolje pozicije u sopstvenoj državi, govori o tome kolika smo mi banana država postali!
    Hej! Oni nam kao pomažu, organizuju nas da se mi međusobno dogovaramo kako se pravilno treba igrati izbora.
    Od onakvog ponosnog i slobodarskog naroda u šta smo se ovo pretvorili?!