Politika Saopštenje

Najbolji put do fer i poštenih izbora je pretnja bojkotom

Niko ko iskreno želi fer i poštene izbore ne želi bojkot. Bojkot republičkih izbora je poslednja mera, kada sve ostalo ne daje  nikakav rezultat. Već četiri godine ukazujemo, govorimo, upozoravamo, objašnjavamo, predlažemo i izlazimo na nefer i nepoštene izbore bez ikakvih pomaka. Tek kada su se stvari uozbiljile oko pretnje bojkotom, tek to je nateralo vlast, ali i njene EU sponzore, da se uznemire i shvate da će nešto morati da preuzumu po pitanju uslova za fer i poštene izbore.

Da bi pretnja bojkotom bila uspešna i da bismo ostvarili uslove za fer i poštene izbore, ti uslovi moraju biti jasni, jednostavni i lako sprovodivi. DJB smatra da je minumu uslova sledeći:

1. Fer pristup medijima, pre svega RTS-u i nezavisnost regulatornog tela koje treba da spreči zloupotrebe medija u svrhu propagande jedne političke opcije.

2. Sređivanje biračkih spiskova – U Srbiji ima manje od 5 miliona ličnih karata i preko 6.5 miliona birača u biračkim spiskovima.

3. Snimanje biračkih kutija, ne birača – Obezbeđivanje kamera koje će snimati biračke kutije tokom izbornog dana, i proces prebrojavanja glasova nakon zatvaranja biračkih mesta.

4. Neograničen pristup izbornom materijalu nakon izbora.

Ova četvrta tačka je posebno važna. DJB je u više izbornih ciklusa uspeo da dobije samo nekoliko sati da pregleda sadržaj po nekoliko džakova, prekontroliše zapisnike sa biračkih mesta i izborne liste sa biračkih mesta sa potpisima birača koji su glasali. Pronašli smo da su glasali mrtvi, da su glasali ljudi koji nisu bili u zemlji, da sadržaj džakova ne odgovara zvaničnim rezultatima izbora. Međutim, nije nam bilo dozvoljeno da prikupljene dokaze fotografišemo ili zapisnički konstatujemo sa državnim službenicima iz RIK-a, dok krivične prijave koje smo podnosili, tužilaštvo nije ispitivalo.

Da bi vlast ispunila ove uslove, neophodno je da ih cela opozicija (SzS, PSG, DJB i lokalni pokreti koji nisu pod kontrolom SNS-a) jasno istaknu i na njima insistiraju pod pretnjom bojkotom.

LDP, LSV, SRS, SMS, Šapić, DSS i fantomski pokreti pod kontrolom SNS-a ne moraju da učestvuju u bojkotu da bi bojkot bio uspešan. Svi, pa i EU zvaničnici, znaju ko je zaista opozicija, a ko glumi opoziciju i dobija prostor u medijima dok glumi opoziciju.

Razgovore o uspostavljanju fer izbornih uslova neophodno je prebaciti u nadležnu instituciju Republike Srbije: Narodnu skupštinu. Deo opozicije bi morao da prestane da koketira sa Soroševim nevladinim organizacijama i time urušava suverenitet zakonodavne vlasti. Predsednica Skupštine trebalo bi da sazove sastanak predstavnika svih relevantnih političkih organizacija u Srbiji, bez obzira da li su parlamentarne ili vanparlamentarne, bez vike, bez dreke i bez medija, kako bi vlast i opozicija u zatvorenom sastanku u nadležnoj instituciji razgovarali o ispunjenju minimuma uslova za fer i slobodne izbore. Rezultat razgovora bi bila zakonska rešenja koja bi potom Narodna Skupština usvojila.

Pretnja bojkotom jeste jedini i najdelotvorniji način za postizanje cilja: fer i poštenih izbora. I vlasti i njihovim sponzorima iz EU je bitno da budući saziv Narodne skupštine može donositi odluke koje će imati legitimitet, što podrazumeva da u njegovom sastavu budu i predstavnici opozicije. Za ispunjenje ovih uslova neophodna je politička volja onih koji u svojim rukama imaju sve poluge moći. Opoziciona pretnja bojkotom predstavlja najbolji put za obezbeđivanje te političke volje.


Pročitajte još:

Neslobodne izbore treba bojkotovati

Skupština Srbije je jedini forum za razgovor o fer izbornim uslovima

Apel Sonji Liht, Fondu za otvoreno društvo i Sorošu da dodatno pomognu SNS

Zašto su Vučić i deo opozicije pristali da im Soroš organizuje sastanak?

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Postovani,
    Trebali bi da malo vise povedete racuna o interesu djb, a ne o opstem interesu RS. Plasim se da cete se opet naci u situaciji kao pred predsenicke izbore kada ste kasnili sa kampanjom zbog ostatka opozicije. DJB je jedina ideja u ovoj zemlji koja daju nadu za bolje sutra i u interesu svih ostalih politickih opcija je da vas nema.