Vojvodina

Ko ima pravo da nam ne da da dišemo?

Lepo vreme bi trebalo da znači da napolju možete da boravite kad god to poželite. Takođe, i da prozore možete da držite otvorenim u svako doba dana i noći.

Međutim, deo Zrenjaninaca taj „luksuz“ sebi ne može da priušti. Razlog su neprijatni mirisi koji se i dalje šire iz postrojenja fabrike za preradu životinjskog otpada „Prekon“, a koji je poznat kao kafilerija.

Svi oni koji imaju kuće ili stanove u blizini kafilerije znaju da je pravo na svež vazduh nešto što im je uskraćeno. To su stanovnici delova grada kod bazena i u industrijskoj zoni, kao i oni koji žive na Zelenom polju, Ruži Šulman, 4. julu, D-2, D-3, Mužlji… Pa čak i oni koji ne žive u Zrenjaninu mogli su, ukoliko su prolazili blizu kafilerije, da osete izuzetno neprijatan miris.

Kafilerija je zasigurno jedan od najvećih ekoloških problema koji godinama muči Zrenjanince. Neprijatni mirisi svima smetaju u većoj ili manjoj meri. Ipak, njihov uticaj na hronične bolesnike je ogroman, jer im pogoršavaju osnovnu bolest. Teško je i mučno i zamisliti kako je nekome ko inače ima problema sa disajnim putevima u trenucima kada se neprijatan miris raširi. On definitivno mora više puta da koristi pumpicu, lekove…

Fabrici „Prekon“ je sud 2018. godine zabranio rad na tri godine ukoliko ne ugrade neophodne fitlere. Maja ove godine presuda je potvrđena. Uprkos tome u kafileriji nisu prekidali preradu životinjskog otpada, pravdajući se činjenicom da presuda nije pravosnažna i da su na nju uložili žalbu. Istina je da su u međuvremenu ugradili filtere, ali oni očito ne daju željene rezultete.

Podsetimo, na tribini koja je održana septembra prošle godine pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić uveravao je da će se problem neprijatnih mirisa i zagađenja iz kafilerije rešiti do kraja godine. Prošlo je više od pola tekuće godine, a problem i dalje postoji. 

Pokret Dosta je bilo pita ko je to snažniji i jači od svakog zakona i svake presude? Ko ima pravo da Zrenjanincima ne da da dišu čist vazduh? Kada će nadležni, koje čine SNS i stranke okupljene oko nje, da preduzmu korake da zaštite svoje sugrađane?

Zbog svega ovog građani s pravom imaju strah i nepoverenje i prema budućem postrojenju za proizvodnju automobilskih guma  Šandong Linglong Tire čija je izgradnja počela.

Lazar Sekulić
Dosta je bilo Zrenjanin

DJB Zrenjanin

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar