Политика Саопштењe

Сорошев “дијалог” на ФПН разбија опозицију

Данашњем састанку власти и дела опозиције у организацији Сорошевих невладиних организација осим власти, која је у комплетном саставу, присуствују и представници конструктивне “опозиције”: ЛДП, СМС, ДСС. Да би фарса била потпуна, недостају још само ЛСВ и Шапић.

Њиховим промовисањем у прихватљиве саговорнике власти, с којом иначе сарађују, разбија се јединство опозиције и слаби снага претње бојкотом. С обзиром да ове састанке организују невладине организације које се финансирају из иностранства, између осталог и новцем политичке групације ЕПП којој припадају и СНС и Меркелин ЦДУ, крајњи циљ је јасан: обесмишљавање бојкота и подршка власти.

Забрињава чињеница да део опозиције учествује у овој фарси која урушава суверенитет Србије. Основни проблем ових састанака није њихова затвореност за јавност, већ форум у коме се одвијају.

Истинска опозиција би морала послати захтев председници Скупштине за организацију разговора о изборним условима и јасно истаћи конкретне предлоге за спровођење фер и слободних избора. ДЈБ сматра да су следећи предлози минимум који треба испунити:

  1. Фер приступ медијима, пре свега РТС-у и независност регулаторног тела које треба да спречи злоупотребе медија у сврху пропаганде једне политичке опције.
  2. Сређивање бирачких спискова – У Србији има мање од 5 милиона личних карата и преко 6.5 милиона бирача у бирачким списковима.
  3. Снимање бирачких кутија, не бирача – Обезбеђивање камера које ће снимати бирачке кутије током изборног дана, и процес пребројавања гласова након затварања бирачких места.
  4. Неограничен приступ изборном материјалу након избора.

На овим захтевима треба инсистирати до њиховог испуњења, под претњом бојкотом.

Прочитајте још:

Власт и део опозиције урушавају суверенитет Србије учешћем у Сорошевом дијалогу

Најбољи пут до фер и поштених избора је претња бојкотом

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар